Business Internaţional

Bush incearca sa ii salveze pe americanii care risca sa ramana fara case din cauza crizei ipotecare

03.12.2007, 17:33 10

Ca urmare a valului imens de americani ce au ramas fara case ca urmare a crizei subprime, administratia Bush incearca sa convinga creditorii sa inghete dobanzile creditelor ipotecare.
Un proiect pregatit de autoritatile americane, care incearca sa previna cresterea ratelor dobanzii pentru creditele subprime, a atras critici atat din partea investitorilor care previzioneaza pierderi semnificative, cat si din partea analistilor care avertizeaza ca aceasta miscare ar putea conduce la prelungirea crizei ipotecare americane, scrie Wall Street Journal.
Dobanzile pentru credite subprime in valoare de aproximativ 362 mld. dolari (245,6 mld. euro) ar putea urca anul viitor, riscand sa provoace un val de imprumuturi neperformante. Iar o asemenea situatie ii determina pe unii sa considere planul administratiei Bush ca fiind o miscare bine venita in incercarea de a stavili inrautatirea situatiei de pe piata imobiliara.
In schimb masura i-ar putea afecta semnificativ pe investitorii care detin in acest moment ipotecile respective, in conditiile in care pierderile raportate de creditori si legate de segmentul subprime au atins cateva zeci de miliarde de dolari, conducand la turbulentele de piata financiara internationala.
Totusi, temerile privind o accelerare a problemelor au determinat Trezoreria Statelor Unite si o parte a actorilor din industria ipotecara sa dezvolte un plan care sa amane modificarea ratelor lunare pentru o serie de debitori. Succesul acestui plan, ale carui detalii sunt inca in discutie, depinde insa de cei care au investit in instrumente financiare bazate pe ipoteci.
Coalitia de creditori care va negocia cu autoritatile americane detaliile acestui plan va include si reprezentanti ai investitorilor insa, datorita raspandirii geografice a celor care detin astfel de instrumente financiare, un acord unanim va fi imposibil de obtinut. Mai mult, incheierea unui acord i-ar putea determina pe investitori sa intreprinda o serie de actiuni judecatoresti, acestia putand considera ca au fos inselati pe propriii bani.
Spre deosebire de trecut, cand o singura banca sau un singur creditor detinea o ipoteca, creditele actuale au fost stranse laolalta, transformate in instrumente financiare si vandute investitorilor. Acest fenomen a creat o serie de probleme oficialilor, care incercand sa vina in sprijinul debitorilor au constatat cat de dificil este sa cooperezi cu atat de multe parti imlicate.
Alan Fournier, manager al fondului de investitii Pennant Capital Management, considera insa ca actiunea Trezoreriei americane nu face altceva decat sa prelungeasca declinul pietei imobiliare.
Mai mult, el spune ca astfel problemele debitorilor nu vor fi rezolvate, ci doar intarziate, mai devreme sau mai tarziu cei care nu isi pot permite plata ratelor lunare riscand procedura de prescriere a ipotecii.
Majoritatea creditelor subprime, care sunt destinate celor cu venituri reduse sau bonitate indoielnica, contin o dobanda initiala, pentru doi sau trei ani, rata acesteia urmand sa urce dupa aceasta perioada. Planul administratiei incearca sa mentina dobanda initiala o perioada mai lunga de timp, in cazul unei anumite categorii de debitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO