Business Internaţional

Camdessus trece de partea datornicilor

09.08.2000, 00:00 16



Michel Camdessus, care s-a aflat pana in acest an la conducerea Fondului Monetar International, a fost numit de Vatican in fruntea Consiliului Pontfical entru Dreptate si Pace - grup de lobby in favoarea reducerii poverii datoriilor externe care sufoca economiile tarilor in curs de dezvoltare.

Consiliul a desfasurat in ultima perioada o campanie intensa pentru a convinge marile institutii creditoare internationale, in frunte cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, sa anuleze datoriile tarilor cele mai sarace. Papa a criticat ritmul foarte lent al derularii programului de reducere a datoriilor stabilit de cele sapte state puternic industrializate G7.

Membri ai consiliului au declarat ca experienta lui Camdessus la sefia FMI va contribui la gasirea unor solutii de accelerare a acestui program.

"In ultima perioada in care a condus cea mai mare institutie internationala de creditare, Michel Camdessus a inceput sa vorbeasca aceeasi limba cu noi in problema usurarii poverii datoriilor externe", a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului Pontifical, citat de Reuters.

El a exprimat insa o anumita dezamagire a Vaticanului legata de faptul ca fostul sef al FMI nu promovat masuri de reducere rapida a datoriilor externe ale tarilor in dezvoltare cand dispunea inca de puterea de decizie necesara.

Inainte de a parasi conducerea FMI, Camdessus isi exprimase, intre altele, regretul de a nu fi reusit sa puna in aplicare un mecanism viabil care sa rezolve aceasta problema.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO