Business Internaţional

Carlsberg a preluat Holsten si se infige in piata germana a berii

21.01.2004, 00:00 17



Carlsberg, cel de-al saselea producator mondial de bere, a anuntat ca a lansat o oferta de preluare a companiei germane Holsten Brauerei pentru suma de 1,07 miliarde de euro, urmarind sa obtina o pozitie dominanta in nordul Germaniei.



Carlsberg a oferit 38 de euro pe actiune pentru un pachet de 51% din capitalul Holsten, aflat sub controlul familiei germane Eisenbeiss si a altor investitori privati, urmand ca in scurt timp sa isi extinda oferta si asupra restului actiunilor companiei.



Aparitia producatorului danez pe piata germana a berii se datoreaza in parte eforturilor companiilor autohtone de a-si gasi parteneri straini si de a-si consolida pozitia intr-o piata confruntata cu declinul consumului de bere.



Compania belgiana Interbrew a cumparat la randul ei, in august 2001, Brauerei Beck&Co, producatorul marcii Beck's, asigurandu-si o zecime din piata germana.



In urma achizitiei, Carlberg isi va adauga in portofoliu marci precum Feldschloesschen, Licher si Holsten Pilsner, si si-ar consolida pozitia a cincea in topul producatorilor europeni.



Compania daneza va folosi de asemenea reteaua de distributia a Holsten din nordul Germaniei pentru a extinde prezenta principalelor marci ale sale, Carlsberg si Tuborg.



Potrivit intelegerii, Holsten va fi nevoita sa vanda fabricile Hoenig-Brauerei si Licher Privatbraurerei unui alt producator german, Bitburger Group, pentru o suma de 469 de milioane de euro.



Discutiile au demarat inca din luna iulie 2003, cand Holsten anuntase ca urmareste atragerea unui partener care sa cumpere o parte sau intreaga participatie de 48% a familiei Eisenbeiss.



Berea Carlsberg este produsa in Romania sub franciza, de catre Tuborg Romania.



Primii sase producatori mondiali de bere sunt Anheuser-Busch, SABMiller, Interbrew, Heineken, AmBev si Carlsberg. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO