Business Internaţional

Carlsberg are rezultate nesatisfacatoare

18.08.2003, 00:00 19



Producatorul danez de bere Carlsberg Breweries a incheiat prima jumatate a anului cu un profit operational de 189,8 milioane de dolari, in scadere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut, informeaza Reuters.



Anuntul a surprins in mod neplacut pietele, in contextul in care previziunile anticipau un declin de cel mult 24%.



Vanzarile nete au scazut cu sapte procente, cifrandu-se la 2,4 miliarde dolari, putin sub estimari. In acelasi timp, volumul vanzarilor a crescut cu trei procente.



Operatiunile din Europa de Est, care includ rezultatele din Rusia, considerata o piata esentiala pentru dezvoltarea viitoare, au incheiat primele sase luni cu un profit operational de 77 milioane de dolari, cu 24% mai putin decat in intervalul corespunzator de anul trecut. Pe de alta parte, volumul vanzarilor a avansat cu opt procente.



Baltic Beverages Holding (BBH), compania rusa controlata in proportie egala de de producatorul danez si de Scottish & Newcastle Plc, a raportat o scadere de 29% a profitului operational, la un total de 69 milioane de dolari.



Declinul a fost determinat de deprecierea rublei, concomitent cu presiunea exercitata pe piata de profil pentru scaderea preturilor de comercializare.



Pe de alta parte, volumul vanzarilor BBH a crescut cu zece procente, in trimestrul al doilea.



Compania daneza, care a lansat o strategie ambitioasa de extindere pe pietele emergente din estul Europei si China, a apreciat ca vanzarile din Rusia vor creste in acest an cu 6-7%.



In vestul Europei, producatorul a inregistrat un profit operational de 115 milioane de dolari, cu 24% mai putin decat in perioada similara din 2002. Volumul vanzarilor s-a diminuat cu patru procente.



Carlsberg Breweries este controlat in proportie de 60% de holdingul Carlsberg A/S, iar restul de actiuni se afla in posesia grupul norvegian diversificat Orkla.



Profitul net incasat de Carlsberg A/S in urma rezultatelor anuntate a depasit estimarile analistilor, ridicandu-se la 39 de milioane de dolari.



In pofida performantelor nesatisfacatoare din perioada aprilie-iunie, Carlsberg - unul dintre primii cinci mari producatori de bere din Europa - si-a mentinut obiectivele financiare fixate pentru acest an.



Compania a remarcat "tendinte pozitive" in lunile iunie si iulie si a apreciat ca va reusi sa obtina un profit operational anual de aproximativ 600 de milioane de dolari.



"Incheierea razboiului din Irak si eliminarea pericolului pe care il prezenta epidemia de pneumonie atipica, cu precadere in Asia, au determinat imbunatatirea increderii consumatorilor si rezultate pozitive in lunile iunie si iulie", se arata intr-un comunicat al companiei.



Conducerea Carlsberg a elaborat un program prin care intentioneaza sa imbunatateasca productivitatea si modul de utilizarea a capacitatii disponibile. Prin masurile anticipate, compania vizeaza economii anuale de 46 de milioane de dolari, in cel mult trei ani.



Joi, Carlsberg Breweries a anuntat ca va restructura activitatile din Suedia, una dintre consecinte fiind reducerea personalului cu 300 de angajati.



Compania incearca sa isi imbunatateasca performantele din aceasta tara, unde a pierdut recent o parte din cota de piata, concomitent cu incetinirea ritmului de crestere a profitului.



Prioritatea companiei daneze ramane consolidarea pozitiei pe pietele din Europa de Est, Europa de Vest si Asia.



"Performantele din trimestrul al doilea au dezamagit investitorii. Sunt surprins ca producatorul isi mentine previziunile ambitioase, pentru care va trebui sa depuna eforturi considerabile", a apreciat Michael Joergensen, analist la Alm. Brand Bank.



In luna mai, grupul danez si-a revizuit in sens negativ obiectivele pentru acest an, anticipand ca profitul operational va stagna comparativ cu 2002, dupa ce prognozase anterior o crestere de 5-10%. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO