Business Internaţional

Carlsberg vizeaza noi achizitii in Germania

10.02.2004, 00:00 12



Grupul danez Carlsberg tinteste noi achizitii in Germania, dupa depunerea unei oferte de jumatate de miliard de euro pentru Holsten in luna ianuarie.



Directorul executiv al Carlsberg, Nils Smedegaard Andersen, a declarat revistei Focus ca grupul si-ar putea continua expansiunea in Germania.



"Berea Carlsberg este, in prezent, marca cu cea mai solida crestere din lume. Suntem mandri de acest lucru si am vrea sa utilizam piata germana pentru o expansiune sporita a Carlsberg", a afirmat Andersen.



Directorul Carslberg a indicat ca grupul intentioneaza sa se axeze asupra partii de nord a Germaniei, de unde poate exporta usor marcile Holsten si Carlsberg in Marea Britanie.



O potentiala tinta de achizitie ar fi marca Jever, detinuta de cel de-al patrulea mare producator de bere din Germania, Brau und Brunnen, care apartine la randul sau in proportie de 56% grupului HVB.



Andersen a afirmat ca a obtinut autorizatia consiliului de administratie pentru a utiliza aproximativ 1,5 miliarde de euro (1,91 miliarde de dolari) pentru noi achizitii.



"Vom ataca la momentul potrivit, dar cu siguranta nu vom cumpara o fabrica de bere din Franta sau din sudul Germaniei", a declarat el.



Luna trecuta, Carlsberg, al saselea producator de bere din lume, a oferit 38 euro/actiune pentru Holsten-Brauerei AG si a anuntat ca a cumparat deja un pachet de 51% la pretul respectiv de la actionarul majoritar Christian Eisenbeiss.



Germania, tara renumitului festival al berii Oktoberfest, are una dintre cele mai mari si mai fragmentate piete ale berii din lume, dar sectorul pare sa se consolideze lent, pe masura ce principalii producatori mondiali se lupta pentru o pozitie de frunte.



Productia de bere a scazut cu 2,1% in 2003, al optulea declin din ultimul deceniu, la 105,5 milioane de hectolitri, dar statul a ramas pe locul trei in functie de consumul de bere, dupa Republica Ceha si Irlanda. In Germania exista 1.280 de fabrici si 5.000 de marci de bere, conform unor date publicate recent de Asociatia Producatorilor de Bere germani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO