Business Internaţional

Căutările avionului AirAsia dispărut cu 162 de persoane la bord au fost reluate

Căutările avionului AirAsia dispărut cu 162 de...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

29.12.2014, 09:17 201

Căutările au fost reluate luni dimineaţa în vederea găsirii avionului companiei malaysiene AirAsia care a dispărut duminică în timp ce efectua zborul QZ8501 pe o rută Indonezia-Singapore cu 162 de persoane la bord, a treia dramă din acest an pentru aviaţia civilă malaysiană, relatează AFP.

Căutările au fost suspendate în noaptea de duminică spre luni. Autorităţile indoneziene - care conduc operaţiunile - au anunţat reluarea acestora în Marea Javei. Malaysia, Singapore şi Australia au anunţat că participă la ele.

Avionul de tip Airbus A320-220 aparţinând companiei malaysiene low cost AirAsia a dispărut duminică, fără urmă, după ce s-a confruntat cu condiţii meteorologice nefavorabile.

"Am reluat căutările la ora (locală) 6.00 (1.00, ora României)", a declarat pentru AFP Tatang Zainuddin, adjunctul operaţiunilor Agenţiei indoneziene pentru căutare şi salvare (Basarnas).

"Ne îndreptăm către estul Insulei Belitung", a anunţat el. Această insulă indoneziană se află în Marea Javei, în largul coastei de est a Insulei Sumatra.

"Aşteptăm nave şi avioane din Malaysia şi Singapore", a adăugat Zainuddin.

Cinci avioane indoneziene participă la operaţiuni luni, inclusiv două avioane de transport militar de tip C-130 şi un Boeing 737, a declarat pentru AFP Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al armatei indoneziene. "Ne concentrăm căutările asupra apelor situate la est şi la nord de Insula Belitung", a precizat el.

La Sydney, armata australiană a anunţat că un avion de recunoaştere de tip AP-3C din cadrul Royal Australian Air Force (RAAF) a decolat de la Darwin, în sudul Australiei, pentru a participa la căutări, concentrate asupra Mării Javei.

Controlorii de trafic aerian au pierdut contactul cu zborul QZ8501 AirAsia la aproximativ o oră după decolarea de pe Aeroportul Internaţional Juanda de la Surabaya, în estul Insulei Java, duminică, la ora locală 5.20 (0.20, ora României). Avionul urma să aterizeze la Singapore la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Cu puţin înainte de dispariţia avionului, piloţii au solicitat o "deviere (de la planul de zbor) din cauza (condiţiilor) meteorologice (nefavorabile), după care comunicaţiile cu avionul au fost pierdute, în timp ce acesta încă se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)", a anunţat AirAsia.

"Nu ştim încă ce s-a întâmplat şi vom aştepta ancheta asupra accidentului", a declarat pentru presă CEO-ul AirAsia Tony Fernandes la sosirrea sa la Surubaya.

La bordul avionului se aflau 155 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un britanic, un macedonean şi un cetăţean din Singapore, a precizat compania.

Francezul este copilotul, au anunţat autorităţile indoneziene, o informaţie confirmată de către Ministerul francez de Externe.

Potrivit presei britanice, pasagerul britanic este Chi Man Choi, un om de afaceri care lucra în Indonezia pentru grupul energetic Alstom.

- Ajutor internaţional

O echipă de doi anchetatori francezi, însoţită de doi consilieri tehnici de la Airbus a plecat către Jakarta. Australia a promis, de asemenea, ajutor în anchete.

Guvernul american a anunţat că este pregătit să asiste, în caz de nevoie, autorităţile locale. Agenţia americană pentru Siguranţa Transporturilor (NTSB) a anunţat că ar putea să trimită anchetatori, în cazul în care i se va solicita acest lucru.

Airbusul dispărut era exploatat de căre AirAsia Indonesia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa transportului aerian low cost din Asia de Sud-Est.

- Neliniştea creşte

La Surabaya, o femeie în vârstă de 45 de ani a declarat pentru AFP că şase membri ai familiei sale se aflau în avion. "Se duceau în Singapore în concediu. Ei au zburat întotdeauna cu AirAsia, fără probleme. Sunt şocată de veste şi foarte îngrijorată la ideea că avinul s-ar fi prăbuşit", a spus ea.

Avionul dispărut a fost supus unor lucrări de întreţinere pe 16 noiembrie, a anunţat AirAsia, care nu a mai înregistrat niciun accident soldat cu victime până în prezent.

2014 este deja un an negru pentru aviaţia civilă malaysiană, după pierderea a două avioane aparţinând companiei naţionale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO