Business Internaţional

Ce a spus Medvedev în primul interviu dat unui ziar american

20.06.2010, 23:05 23

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a acordat un interviu uneipublicaţii americane pentru prima oară din momentul în care apreluat puterea în urmă cu trei ani.

Faţă în faţă cu trei dintre jurnaliştii de top ai The WallStreet Journal, printre care şi Robert J. Thomson, redactorul-şefal publicaţiei, liderul rus şi-a expus viziunile privindprincipalele probleme geopolitice actuale: viitorul monedei euro,scurgerea de petrol din Golful Mexic şi situaţia BP, problemaIranului şi violenţele din Kirghizstan.

De la reşedinţa prezidenţială, situată în afara capitalei ruse,lucrurile se văd clar pentru Medvedev. Întrebat despre crizadatoriilor din Europa şi viitorul monedei unice, preşedintele rus aspus că "nu vreau să exagerez amploarea ameninţării, însă aceastanu poate fi subestimată".

Medvedev nu a exclus acordarea de ajutor financiar stateloreuropene care întâmpină probleme, însă a adăugat că UniuneaEuropeană ar trebui să suporte povara oricăror "injecţiifinanciare" importante.

"Prosperitatea Rusiei depinde în mare măsură de cât de bine merglucrurile pe continentul european", a declarat Medvedev. "Noi nusuntem o ţară membră a UE, însă este evident că suntem un stateuropean."

În condiţiile în care urmează să efectueze prima sa vizităoficială în Statele Unite în această săptămână, Medvedev şi-a expusopinia şi în legătură cu una dintre cele mai recente probleme aleSUA: deversarea de petrol din Golful Mexic. El a spus că acestincident va avea ca impact regândirea exploatărilor petroliere dinîntreaga lume. Rusia are încheiat un parteneriat lucrativ cu BP,parteneriat care implică aproximativ un sfert din producţia depetrol.

"Este un apel de trezire la realitate", a spus Medvedev. Despresoarta BP, el a adăugat că "nu suntem indiferenţi la ce li seîntâmplă şi la viitorul lor. Să sperăm că vor putea absorbipierderile".

Despre relaţia cu SUA, Medvedev s-a arătat optimist că va puteacontinua "dialogul" pe care l-a început cu preşedintele americanBarack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO