Business Internaţional

Ce gust are primul hamburger cu carne "crescută" în laborator, cu banii fondatorului Google. VIDEO

Ce gust are primul hamburger cu carne "crescută" în...

Autor: Radu Racu

06.08.2013, 10:19 1259
Prima degustare publică a unui hamburger cu carne "crescută" în laborator a avut loc luni, la Londra, iar dezvoltatorii proiectului consideră că în cel mult 20 de ani astfel de produse se vor afla pe rafturile tuturor supermarketurilor, scrie Financial Times.
 
Coordonatorul proiectului, Mark Post, de la universitatea din Maastricht, a declarat că cercetările au fost finanţate cu 700.000 de dolari de unul dintre fondatorii Google, Serghei Brin, cu scopul de a identifica o alternativă viabilă la fermele convenţionale.
 
Investiţia lui Brin le-a permis cercetătorilor să creeze fibre de carne în laborator folosind celule stem de vită . Trei chifle de hamburgeri a câte 140 de grame, fiecare conţinând 20.000 de fibre de carne, au fost create în laborator.
 
Doi burgeri au fost gătiţi în cadru privat în weekend, iar cel de-al treilea a fost preparat luni de bucătarul-şef  de la restaurantul Great House din Cornwall.
 
Doi jurnalişti specializaţi în recenzia restaurantelor, Hanni Rützler din Austria, şi Josh Schonwald, din Statele Unite, au fost chemaţi să se pronunţe asupra gustului cărnii de la borator. Verdictul a fost că gustul chiflei era de carne dar că principala lipsă este grăsimea.
 
"Textura care se simte în gură este similară cărnii. Cred că se vede totuşi absenţa grăsimii. Muşcătura este apropiată de burger dar ce iese în evidenţă este fără îndoială aroma", a declarat Schonwald.
 
Hanni Rützler spune că se aştepta ca "textura să fie mai fină. Gustul este destul de intens, este apropiat de carne. Nu e atât de suculent dar densitatea este perfectă".
 
Serghei Brin este cunoscut pentru investiţiile sale în domenii considerate futuristice. El a mai finanţat proiecte de cercetare în zboruri spaţiale, foraje pe asteroirzi sau maşini electrice. Într-o înregistrare video difuzată la degustarea de luni, el a declarat că aşteaptă o tehnologie care să permită omenirii să producă mai multă carne fără să afecteze mediul înconjurător. "Există trei opţiuni pe viitor: fie devenim cu toţii vegetarieni, ceea ce nu o să se întâmple, fie creştem mai multe animale, cu efecte adverse asupra mediului, fie venim cu ceva cu totul nou", a spus Brin.
 
Profesorul Post a declarat că negociază cu jucători mari din industria alimentară, precum şi cu Brin, pentru o finanţare de 10 milioane de euro pentru continuarea cercetărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO