Business Internaţional

Ce li se pregateste bancherilor la summitul G20

21.09.2009, 16:31 19

Liderii celor mai importante 20 de state din lume, care seintalnesc la summitul G-20 din Pittsburgh de la sfarsitulsaptamanii, incearca sa ajunga la un compromis in privintacerintelor de capital impuse bancilor, dar si a regulilor pe bazacarora se vor stabili modalitatile de salarizare a bancherilor.

Presedintele american Barack Obama si omologii sai din stateleG20 vor discuta pe 24 si 25 septembrie despre noi restrictiiprivind nivelul de indatorare al creditorilor, dar si despreposibilitatea ca bancile sa detina in portofolii un numar mairidicat de active cu o lichiditate ridicata, scrie Bloomberg.

Prin adoptarea unor masuri care duc la limitarea posibilitatilorbancilor de a investi si de a face tranzactii, guvernele ar putea"reteza" avansul de 22% inregistrat anul acesta de indiceleStandard & Poor's 500, insa acesta este un pret pe care lideriimondiali sunt pregatiti sa si-l asume pentru a preveni un noucolaps de anvergura celui de la Lehman Brothers.

Bonusurile nu vor fi plafonate

Stabilirea unui plafon maxim pentru bonusuri, masura avansata depresedintele francez Nicolas Sarkozy, nu a fost inclusa pe lista derecomandari a ministrilor de finante europeni. Liderii de pecontinent ar putea fi dispusi sa aprobe raportarea bonusurilor lanivelul capitalului bancilor, adoptand astfel o pozitie similaracelei a Statelor Unite.

"Este o metoda pentru a aduce ambele parti pe aceeasi pozitie",a spus Morris Goldstein, membru al Institutului Peterson pentruEconomie Internationala din Washington si fost economist alFondului Monetar International. "Germanii si francezii adopta opozitie ferma, ei fiind de parere ca sunt necesare masuri dure.Statele Unite vor ca bancile sa fie mai puternic capitalizate, iardaca pentru ca acest lucru sa se intample sunt necesare masuri,atunci SUA se pot alatura cauzei."

Disensiuni pe cele doua maluri aleAtlanticului

Liderii europeni au atacat bancherii si salariile acestora, intimp ce presedintele american Barack Obama este de parere calimitarea salariilor angajatilor din sistemul bancar este o masuradeloc practica.

Sarkozy, care a promis luna trecuta sa blocheze accesul bancilorla afaceri cu statul daca acestea nu sunt de acord sa reducabonusurile, este acum dispus sa ajunga la un compromis, potrivitunui oficial francez.

Liderii Uniunii Europene au cazut de acord pe 17 septembrie saraporteze valoarea bonusurilor la performantele bancii, adaugand caprimele garantate ar trebui evitate. Ministrul francez de finanteChristine Lagarde s-a aratat in luna iulie total impotriva acestuitip de bonusuri.

"Reglementarea mai stricta va face bancile mai putinprofitabile, majorand costurile lor de operare", a avertizat AndrewClare, profesor la Cass Business School din Londra si fost oficialal Bancii Angliei.

"Insa daca bancile vor continua sa beneficieze de fonduri dinpartea contribuabililor, ele va trebui sa opereze de o maniera caresa nu afecteze economia", potrivit lui Clare.

Noile reguli ar putea "sterge" competitivitatea banciloreuropene

La polul opus, executivii europeni se tem ca noile reglementaricare ar urma sa se adopte la summitul de la Pittsburgh vordefavoriza institutiile financiare de pe malul drept alAtlanticului.

"Ar fi inechitabil daca bancile europene ar fi penalizate dinperspectiva competitivitatii in favoarea bancilor americane, avandin vedere ca actuala criza isi are originile in Statele Unite", adeclarat Baudoin Prot, director executiv al celei mai mari bancifranceze, BNP Paribas. Prot a explicat, de asemenea, caintroducerea unui plafon asupra volumului de datorii pe care obanca le poate contracta ar fi "extrem de dificila".

"Nu am luat nicio masura semnificativa pana in prezent, iarbancile incep sa preia controlul", a declarat Joseph Stiglitz,laureat al Premiului Nobel pentru economie.

"Liderii statelor G20 vor lua cateva masuri in acest sens, avandin vedere puterea de care se bucura bancile" si "orice pas inainteeste o orientare catre directia cea buna", a mai spus Stiglitz.

Statele G20 reprezinta aproximativ 85% din economia mondiala,iar reuniunea de la Pittsburgh va fi al treilea summit organizat deliderii acestor tari in ultimul an.

Printre statele G-20 se numara Argentina, Brazilia, China,Franta, Germania, India, Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, darsi Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO