Business Internaţional

Ce s-ar întâmpla dacă Grecia sau altă ţară ar anunţa mâine că renunţă la moneda euro

Ce s-ar întâmpla dacă Grecia sau altă ţară ar anunţa mâine că renunţă la moneda euro

Autor: Alexandru Matei

13.02.2012, 16:40 4429

Deşi pericolul iminent ca Grecia să intre în faliment pare să fi trecut, ţara încă se mai cofruntă cu probleme economice în condiţiile în care se chinuie să îşi reducă datoriile imense. Ideea de reîntoarcere la drahmă câştigă tot mai mulţi susţinători în Grecia, iar câţiva oficiali europeni de rang înalt au declarat că zona euro va supravieţui şi fără Grecia.

Ce s-ar întâmpla însă dacă ţara decide să renunţe la euro?

Criza din zona euro nu este doar una ce implică politicul şi finanţele. Este vorba şi de încrederea în banii pe care oamenii îi au în buzunar, scrie BBC News. Euro a fost creat cu scopul de a stabiliza economiile de pe continent şi de a le uni. Dar dacă o ţară decide să iasă din zona euro, atunci toţi cetăţenii celorlalte ţări din uniunea monetară vor fi afectaţi.

În spatele uşilor închise au avut loc multe discuţii între oficialii europe cu privire la destrămarea zonei euro. "Am discutat pe această temă în cancelariile celor mai puternice ţări din Europa", spune David Marsh, autorul unei istorii a mondei euro. "Sunt convins că există un plan B, oamenii mi-au spus că există", continuă el. "Dar nu văd de ce oamenii ar trebui să vorbească despre acest plan deschis, ar trebui închis într-un cufăr".

De ce ar trebui făcut aşa ceva?

Pentru că atunci când este vorba de banii din buzunarele oamenilor sau din conturile bancare există întotdeauna pericolul apariţiei unui val de panică. În Grecia au avut loc deja retrageri importante de bani, oamenii preferând să îşi scoată banii din bănci şi să îi trimită în străinătate, spune Arisotel Kallis, analist politic. "Încă se mai tem că ceva poate merge prost - fie că e vorba de Grecia care va decide să iasă din zona euro sau celelalte ţări o vor da afară".

"Se mai tem că noua monedă se va devaloriza şi banii lor vor fi schimbaţi automat din euro şi îşi vor pierde din valoare".

Un guvern care plănuieşte să iasă din zona euro ar trebui să plaseze o comandă discretă, dar urgentă unei companii internaţionale de tipărit bani, aşa cum este De La Rue. Compania tipăreşte orice de la lire sterline la noile bancnote ale Irakului. Compania nu vrea să spună ce planuri are pentru Europa, dar este cu siguranţă pregătită pentru orice oportunitate.

Aşadar, cât durează introducerea unei noi monede?

"Nu cred că un astfel de proces poate dura mai puţin de patru luni", spune Mark Crickett, consultant al De La Rue. Dar un guvern nu poate plasa o comandă fără să aibă loc scurgeri de informaţii şi să se creeze panică.

Cel mai probabil retragerea ar putea fi anunţată brusc şi după aceea să urmeze o perioadă de tranziţie, cele patru luni, în timpul cărora va fi folosită o monedă temporară. Bancnotele euro aflate în circulaţie în ţara care se retrage din zona euro ar putea fi marcate cu semne distinctive.

Dar cum ar putea reacţiona grecii faţă de posibilitatea ca economiile lor să fie convertite în noile drahme?

Deşi cursul iniţiar ar putea fi de o drahnă pentru un euro, economiştii se aşteaptă la o devalorizare rapidă de 50% sau chiar mai mult. În condiţiile în care măsurile impuse de guvern vor împiedica populaţia să îţi schimbe sumele în euro în noua monedă, cei care ţin banii "la saltea" se vor îndrepta probabil către graniţe.

Într-o astfel de situaţie, guvernelor le este îngăduit să îşi sigileze graniţele, spune Crickett, pentru a preveni ieşirile de bani. Întreruperea fluxului de bunuri şi oameni pune sub semnul întrebării apartenenţa la Uniunea Europeană.

O astfel de acţiune într-o ţară ar stârni panică în celelalte state slabe, populaţia temându-se că guvernul lor va lua decizii similare.

Într-un astfel de moment, un plan B al liderilor politici ar trebui pus în aplicare pentru a preveni contagiunea pentru că atitudinea faţă de bani în zona euro s-ar schimba radical. Vor fi sute de mii de oameni care vor încerca să treacă banii peste graniţă şi să îi schimbe, iar o sursă bine informată susţine că Germania a discutat chiar şi despre posibilitatea ca euro să fie redeseant şi să înlocuiască moneda actuală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO