Business Internaţional

Ce stil de viaţă avea hackerul din spatele Megaupload: Locuia într-un conac şi conducea un Cadillac roz

Ce stil de viaţă avea hackerul din spatele Megaupload: Locuia într-un conac şi conducea un Cadillac roz

Conacul lui Kim Schmitz, hackerul cunoscut sub numele de domnul Dotcom

Autor: Gabriel Razi

23.01.2012, 00:04 1604

Kim Schmitz (38 de ani), proprietarul site-ului Megaupload, a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute pentru infracţiuni online privind legea drepturilor de autor după ce site-ul său a produs pagube de jumătate de miliard de dolari industriei de divertisment, scrie The Wall Street Journal. Cine este însă antreprenorul şi ce stil de viaţă avea?

Hackerul, născut la Berlin, şi-a schimbat numele în Dotcom în urmă cu mai mulţi ani şi a început să devină cunoscut printre hackeri la începutul anilor '90 datorită "talentului" de a pirata jocuri video. În 2002 a fost găsit vinovat de fraude bursiere, însă a primit o amendă şi o pedeapsă cu suspendare. Ulterior antreprenorul s-a mutat în Hong Kong şi apoi în Noua Zeelandă, unde a pus bazele Megaupload.

Deşi conducea un business extrem de contro­versat şi fusese condamnat în trecut, Dotcom nu s-a chinuit deloc să fie discret în ultimii ani. Deopotrivă, antreprenorul s-a străduit să afişeze un stil de viaţă extravagant. Dotcom deţinea cel puţin 18 maşini de lux, printre care un Cadillac roz de colecţie produs în 1959, dar şi alte trei autoturisme cu numere de înmatriculare personalizate precum "Hacker", "Mafia", sau "Drogat". "Regele internetului" avea şi un elicopter şi a plătit în urmă cu doi ani din conturile sale spectacolul de artificii din Auckland cu ocazia revelionului.

De asemenea, Dotcom a luat parte şi la celebra cursă Gumball 3000, raliu pe drumurile publice organizat în fiecare an în cadrul căreia participă pe lângă pasionaţii de automobile şi vedete. În timpul uneia dintre cursele Gumball, Dotcom a fost filmat în timp ce trecea în viteză într-un Mercedes negru pe lângă un poliţist.

Mai mult, în timp ce administra site-ul Megaupload, Dotcom aducea deservicii importante Hollywood-ului, însă nu a evitat să îmbrăţişeze celebritatea atunci când anul trecut a convins mai mulţi rapperi, muzicieni sau actori să înregis­treze un videoclip promoţional pentru site-ul său. O altă mişcare excentrică a lui Dotcom a fost aceea de a-l numi pe cunoscutul producător hip hop Swizz Beatz în funcţia de CEO al companiei sale. Dotcom nu s-a ferit nici să posteze online poze cu el înarmat cu o puşcă în faţa unei maşini de lux cu numărul de înmatriculare "Vinovat".

Citiţi şi:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO