Business Internaţional

Cea mai mare fuziune din industria alimentară mondială: Pepsi ar putea achiziţiona Mondelez, producător al brandurilor Milka, Jacobs sau Oreo

Cea mai mare fuziune din industria alimentară mondială:...

Autor: Cătălina Butan

18.07.2013, 10:55 13855

Unul dintre cei mai mari acţionari ai giganţilor din industria alimentară Pepsi şi Mondelez (fost Kraft Foods), urmăreşte o fuziune între cele două companii, făcându-şi planurile publice, după luni de zile de speculaţii, scrie New York Times.

Nelson Peltz, care controlează fondul american de investiţii Trian Fund cu participaţii de peste 2,7 miliarde de dolari în cadrul celor două grupuri face presiuni asupra companiei de băuturi răcoritoare Pepsi să-şi restructureze business-ul pentru a deveni un gigant în industria alimentară care ar reuni laolaltă branduri precum Pepsi, Oreo, Milka, Cadbury sau Nabisco.

Investitorii sunt însă reticenţi la planul propus de Peltz. Preţul acţiunilor Pepsi a crescut ieri cu 0,5% la peste 85 dolari în timp ce preţul acţiunilor Mondelez a crescut cu peste 2,5% la peste 30 de dolari.

Peltz, care se află în prezent în discuţii cu echipa de manangement a Pepsi propune ca gigantul de băuturi răcoritoate să preia Mondelez, prin achiziţia unui pachet majoritar de acţiuni, la un preţ între 35 şi 38 de dolari pe acţiune.

Pepsi ar putea deveni prin fuziunea cu Mendelez cel mai mare producător de băuturi răcoritoare, cafea, biscuiţi şi alte dulciuri din lume.

Valoarea de piaţa a companiei Pepsi este în prezent de 129,9 miliarde de dolari în timp ce Mondelez este evaluată la 53,3 miliarde de dolari.

Mondelez România, fost Kraft Foods România, este lider de piaţă în categoriile de cafea, ciocolată şi biscuiţi, având în portofoliul său brandurile Jacobs, Nova Brasilla, Milka, Toblerone, Poiana, belVita şi Oreo. Din 25 aprilie, Kraft Foods România şi-a schimbat demunirea, ca urmare a strategiei globale a grupului din care face parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO