Business Internaţional

Cel mai mare actionar al Citigroup cere reducerea drastica a cheltuielilor

21.07.2006, 19:03 11

Printul saudit Alwaleed bin Talal este nemultumit ca managementul nu reuseste sa tina costurile sub control.
Presiunea care apasa asupra lui Chuck Prince, CEO Citigroup, de a imbunatati performanta companiei, a crescut in mod dramatic in momentul in care printul Alwaleed bin Talal, cel mai mare actionar al companiei, a declarat ca este nevoie de un control mai bun al cheltuielilor si ca rabdarea investitorilor aproape si-a atins limitele, relateaza Financial Times.
Printul din Arabia Saudita, care a fost destul de critic fata de performanta celor de la Citigroup, a spus ca pentru rezolvarea acestei situatii, precum si pentru reducerea cheltuielilor este nevoie de masuri draconice. "Eu sunt un actionar in alianta cu Citigroup. Sunt un om rabdator, dar ce e destul, e destul", a declarat el. Comentariile printului, facute in cadrul unui interviu pentru agentia de presa Reuters, au aparut a doua zi dupa ce Citigroup, cea mai mare companie de servicii financiare din lume, a dezamagit asteptarile celor de pe Wall Street, obtinand doar o crestere de 8% pe actiune a castigurilor trimestriale.
Actiunile, care au avut o performanta slaba din momentul in care Prince a preluat functia de director executiv in 2003, s-au depreciat cu 2,5% dupa anuntarea rezultatelor, determinand o scadere a valorii pachetului de 4,3% a printului cu aproximativ 200 de milioane de euro. Unii analisti si-au exprimat temerile cu privire la cresterea cheltuielilor cu 16%, fata de o apreciere de doar 10% a veniturilor, o inegalitate scoasa in evidenta si de print. "Rezultatele sunt pozitive, insa ele nu pot tine preturile sub control. Trebuie sa luam masuri draconice, cu adevarat draconice, pentru a putea controla cheltuielile", a afirmat el.
Cresterea cheltuielilor a fost doar unul dintre motivele care au contribuit la luarea deciziei lui Prince de a investi mai multi bani in deschiderea de noi unitati. El sustine ca Citigroup a investit in trecut mai putin decat era necesar, deoarece a acordat o mai mare atentie achizitiilor facute de Sandy Weill, fostul sef al grupului.
Weill l-a investit pe Prince in functia de director executiv in octombrie 2003.
Weill este o persoana apropiata printului Alwaleed si a discutat impreuna cu el crearea unui fond de investitii imediat dupa ce a parasit Citigroup. Weill a renuntat la aceasta idee in momentul in care consiliul administrativ al Citigroup l-a avertizat ca punerea in practica a acestui proiect ar necesita renegocierea contractului sau.
Printul a devenit din ce in ce mai direct in declaratiile sale fata de operatiunile Citigroup. "Compania nu mai are acum nici o scuza, iar pretul actiunilor este inacceptabil", a declarat el.
Prince a fost de acord cu aceste afirmatii. "Anul 2006 ar trebui sa fie anul in care sa avem rezultate extraordinare, fara nicio scuza", a afirmat el in aprilie. Aceasta este prima data cand printul a criticat cheltuielile facute de Citigroup.
In cadrul unei conferinte telefonice cu unii analisti, Prince a refuzat sa comenteze cu privire la nivelul investitiilor.
De asemenea, a refuzat sa faca o estimare asupra momentului in care ritmul de crestere al veniturilor il va depasi pe cel de crestere a costurilor.
"Ar fi o mare greseala sa se reduca programul de investitii, desi conditiile pietei s-au deteriorat", a declarat Sallie Krawcheck, directorul financiar al Citigroup.
Mike Mayo, analist al Prudential Financial, a scazut ratingul actiunilor bancii, nefiind convins ca investitiile au fost administrate intr-un mod adecvat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri