Business Internaţional

Cele mai detestate companii din SUA. Trei companii aeriene în top

Cele mai detestate companii din SUA. Trei companii aeriene în top

Companiile de transport aerian sunt printre cele mai detestate în SUA, în general din cauza serviciilor de bord slabe, taxelor ridicate pentru bagaje şi întârzierii zborurilor

Autor: Bogdan Cojocaru

23.03.2012, 00:05 2110

Mişcarea Occupy Wall Street a demonstrat cât de repede pot reverbera nemulţumirile societăţii civile legate de politicile şi abuzurile marilor companii.

În Statele Unite, Indexul satisfacţiei consumatorului arată un decalaj în creştere între bănci şi cooperativele de credit. Competitorii mici înregistrează acum cele mai mari punctaje.

Dintre cele mai mari patru bănci americane, Bank of America a rămas codaşa jocului, scrie Business Indider, care pe baza indexului a realizat clasamentul celor mai detestate companii americane.

1. Pepco. Compania de utilităţi are un punctaj de 54 din maximul de 100 pe scara satisfacţiei. Pepco asigură servicii pentru aproape 800.000 de locuinţe în Washington D.C. şi Maryland. Recent, compania a anunţat un plan pe cinci ani de 500.000 dolari pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor. Problema este că, în medie, un client al Pepco se confruntă cu 70% mai multe întreruperi ale serviciilor decât clienţii companiilor de utilităţi din alte oraşe mari. Ratingul Pepco este cu 16 puncte mai mic decât cel de anul trecut.

2. Delta Airlines. După ce a achiziţionat, în anul 2008, compania aeriană Northwest, scorul satisfacţiei consumatorului pentru Delta s-a prăbuşit. Punctajul a coborât cu 6 unităţi numai anul trecut. Plângerile clienţilor includ costuri adiţionale pentru mâncare, băuturi şi bagaje, dar şi servicii slabe. În anul 2010 compania a încasat de la călători peste 952 de milioane de dolari din taxe pentru bagaje, de aproape două ori mai mult decât orice alt trasportator aerian. În luna februarie 2011 De­partamentul pentru Transport a anun­ţat că Delta este subiectul celui mai mare număr de plângeri dintre companiile aeriene.

3. Charter Communications. Clien­ţii se plâng de practici de taxare incorecte - din cauza acestora, compania a fost atacată în justiţie în 2004 - şi servicii pentru clienţi slabe în urma închiderii call center-urilor în 2006. În 2009 compania a depus documentaţia pentru a intra în faliment şi a fost forţată să-şi diminueze costurile şi dimensiunea.

4. Comcast. Plângerile referitoare la compania de televiziune şi internet includ comunicarea slabă, schimbarea modului de tarifare, refuzul de a pune în grilă anumite programe pentru clienţii care nu-şi iau sisteme de recepţie mai sofisticate, timpul de aşteptare îndelungat pentru venirea tehnicienilor şi creşterea preţurilor.

5. US Airways. Plângerile includ servicii deficitare din partea personalului de bord, tarifele pentru transportul bagajelor şi manipularea defectuoasă a acestora, dar şi comunicarea slabă privind întârzierile. În mai 2011 compania a anunţat premii în bani pentru angajaţii cu cele mai puţine plângeri privind manipularea bagajelor. Ratin­gul US Air­ways este cu un punct mai mic decât cel de anul trecut.

6. United Airlines. Clien­ţii se plâng în general de întârzierile zborurilor şi de taxele pentru bagaje. O eroare recentă de computer, inexplicabilă, a avut ca rezultat anularea a 31 de zboruri şi amânarea altor 105. Bagajele mai grele pot costa pasagerii între 100 şi 200 de dolari. Fuziunea companiei cu Con­tinental s-ar putea să fi influenţat scorul nefavorabil, care a crescut constant din 2007, dar a scăzut cu un punct anul trecut.

7. American Airlines. Ca în cazul majorităţii companiilor de transport aerian, plângerile privesc în principal taxele pentru bagaje şi serviciile deficitare. Compania mamă a Ame­rican Airlines a intrat în noiembrie sub protecţia legii falimentului.

8. Long Island Power Authority. Clienţii să plâng mai ales de supra­încăr­carea notelor de plată. Aces­te prac­tici au condus la o suprataxare de 230 mil. dolari în ultimii zece ani. Compania susţine că eroarea este cauzată de o formulă gre­şită de taxare şi că au început să returneze banii. În luna septembrie 2011 Long Island Power Authority a fost amendată pentru încetineala cu care a refăcut reţeaua care apro­viziona cu energie 500.000 de cli­enţi. Reţeaua a fost avariată de uraganul Irene. Compania are cel mai scăzut punctaj dintre furnizorii de energie.

9. LA Department of Water and Power. Compania este criticată pentru problemele cu notele de plată şi creşterea preţurilor. Clienţii se plâng că aceas­tă companie emite intenţionat târziu notele de plată pentru a colecta penalităţi de întârziere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO