Business Internaţional

Cele mai puternice fonduri de investitii se bat pentru activele din Europa de Est ale AB InBev

18.06.2009, 00:00 34

Operatiunile din Europa Centrala si de Est pe care producatorul de bere Anheuser-Busch InBev le-a scos la licitatie au atras imediat atentia, o serie de fonduri private de investitii (private equity) fiind interesate de o posibila achizitie.

Fondul de investitii Kohlberg Kravis Roberts (KKR), precum si alte fonduri private precum CVC Capital Partners sau Texas Pacific Group (TPG) si-au exprimat interesul pentru achizitia unei parti din operatiunile din Europa Centrala si de Est ale producatorului de bere Anheuser-Busch InBev, potentiala tranzactie ridicandu-se la circa 2,5 mld. dolari (1,8 mld. euro), potrivit unor surse familiare cu situatia, scrie The Wall Street Journal.
 
Activele din Rusia si Ucraina raman in portofoliul InBev
Activele InBev sunt raspandite in sapte state din regiune, printre care se numara Romania, Cehia si Serbia. Operatiunile din Rusia si Ucraina au fost excluse de la vanzare, intrucat reprezinta piete de dimensiuni mai mari care, in opinia analistilor, au o importanta cruciala pentru succesul companiei.
Potrivit surselor familiare cu situatia, InBev, cel mai mare producator de bere la nivel mondial dupa volumul vanzarilor, a fost abordat de respectivele fonduri de investitii, insa nu exista certitudini cu privire la existenta altui producator de bere interesat de achizitia activelor din Europa Centrala si de Est. Compania cu sediul in localitatea belgiana Leuven cauta potentiali cumparatori care sa ofere un pret de cel putin opt ori mai mare decat profitul operational al respectivelor divizii. Potrivit unor persoane implicate in licitatia organizata de producatorul belgian, obtinerea unui asemenea pret va fi o provocare, iar procesul de vanzare este inca in faza incipienta, desi un acord final ar putea fi atins in maximum sase saptamani.
 
InBev are datorii de 37,4 mld. euro
InBev, care detine branduri precum Stella Artois, Beck's si Budweiser, a trecut la vanzarea anumitor active, ca parte a eforturilor de a rambursa datoriile legate de finantarea fuziunii de anul trecut cu producatorul american Anheuser-Busch, in valoare de 52 mld. dolari (37,4 mld. euro). Fondul de investitii KKR s-a angajat la inceputul anului sa preia divizia sud-coreeana a producatorului belgian in schimbul sumei de 1,8 mld. dolari.
 
Rivalul SABMiller ar putea achizitiona o parte din active
In afara firmelor private de investitii, printre potentialii cumparatori ai activelor din Europa Centrala si de Est s-ar putea numara al doilea producator de bere la nivel mondial, SABMiller, cu o prezenta semnificativa pe pietele din regiune. Reprezentantii SABMiller nu au putut fi contactati pentru a confirma sau infirma respectivele speculatii, in timp ce purtatorul de cuvant al companiei InBev a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.
Potentiala vanzare ar putea indica faptul ca producatorul belgian intentioneaza sa-si concentreze activitatile pe pietele de dimensiuni mai mari, evitand o parte din riscurile legate de prezenta pe pietele emergente mai mici. "Pietele din Europa Centrala sunt mici, concurenta fiind destul de intensa", a declarat Gerard Rijk, analist pentru ING Amsterdam. "Este destul de dificil sa atingi performante in regiune", a mai spus Rijk.
In conditiile in care operatiunile din regiune vor fi preluate de o firma privata de investitii, achizitia va fi una dintre cele mai ample din ultima perioada, intrucat creditele pentru asemenea tranzactii raman in continuare dificil de contractat. In cazul vanzarii diviziei din Coreea de Sud, Anheuser a fost nevoita sa ofere sprijin financiar pentru incheierea tranzactiei, in timp ce KKR a mobilizat fonduri suplimentare. Bancherii considera ca aceeasi formula va trebui aplicata si pentru vanzarea activelor din Europa Centrala si de Est.
Compania belgiana detine in regiune si branduri locale, precum Staropramen in Cehia, Kamenitza in Bulgaria sau Niksicko in Muntenegru.
Demersurile companiei belgiene de a-si vinde o parte din active decurg din necesitatea de a rambursa datoriile generate de achizitia producatorului american de bere Anheuser-Busch in vara trecuta, pentru suma de 52 mld. dolari, tranzactie ce a facilitat intrarea pe piata din Statele Unite si a adus InBev titlul de cel mai mare producator de bere la nivel mondial, dupa volumul vanzarilor, depasindu-i astfel pe rivalii de la SABMiller. Preluarea Anheuser-Busch a venit de altfel dupa ce SABMiller a acceptat sa-si uneasca diviziile din SUA cu Molson Coors Brewing, pe fondul cresterii vanzarilor de pe piata americana a berii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO