Business Internaţional

Celebrele Manuscrise de la Marea Moartă, care au dat naştere unor teorii ale conspiraţiei, au fost descifrate

Celebrele Manuscrise de la Marea Moartă, care au dat naştere unor teorii ale conspiraţiei, au fost descifrate

Autor: Răzvan Botea

10.02.2018, 17:11 4694

Unul dintre ultimele fragmente rămase ale Manuscriselor de la Marea Moartă a fost descifrate de către cercetători israelieni, relatează BBC.

60 de fragmente mici au construit puzzle-ul care a dezvăluit numele unui festival care marchează trecerea dintre anotimpuri. Reconstituirea acestuia a durat un an.

Manuscrisul descifrat a mai dezvăluit o corectură a unui al doilea scrib, care l-a corectat pe autorul original.

Cele 900 de manuscrise, scrise în ebraica veche, au fost sursa fascinaţiei şi teoriilor consipraţiei încă de când au fost descoperite într-o peşteră în Qumran în 1947.

Colecţia este considerată cea mai veche versiune a Bibliei Ebraice găsită vreodată, aceasta datând din secolul IV înainte de Hristos.

Autorii manuscriselor nu sunt cunoscuţi, deşi unii cercetători au atribuit scrierile membrilor unei secte ebraice, cunoscuţi ca esenieni .

Fragmentele manuscrisului au fost puse laolaltă de către Dr. Eshbal Ratson şi Jonathan Ben-Dov de la Universitatea Haifa. Acestea erau scrise codat şi fragmentele aveau mărimi şi de 1 cm pătrat.

Scrierile au detaliat o ocazie specială celebrată prin festivale de către evreii din Antichitate – Noul Grâu, Noul Vin şi Noul Ulei fiind unele dintre acestea, toate fiind în legătură cu festivalul Shavout. Manuscrisele relevă un calendar de 364 de zile.  

Cercetătorii au descoperit de asemenea numele folosit de esenieni pentru un festival ce are loc de 4 ori pe an – la trecerea dintre anotimpuri – care se numeşte Tekufah. Acelaşi cuvânt în ebraica de astăzi înseamnă „perioadă de timp”.

Oamenii de ştiinţă au fost asistaţi indirect de către un al doilea scrib care a făcut corecturi pe marginea pergamentului şi a acoperit omisiunile.

„Ce m-a bucurat foarte mult a fost că aceste comentarii şi corecturi m-au ajutat să construiesc puzzle-ul, mi-au arătat cum să asamblez manuscrisul”, declară Dr. Ratzon pentru ziarul Haaretz.

AFACERI DE LA ZERO