Business Internaţional

CEZ din Cehia flirtează cu ideea achiziţiilor de mine şi centrale electrice în Germania

Daniel Benes, directorul general al CEZ: Trebuie să ne menţinem mărimea şi, pe măsură ce preţurile electricităţii scad, scad şi veniturile noastre. Este logic ca o parte din strategia noastră să fie creşterea prin achiziţii.

Daniel Benes, directorul general al CEZ: Trebuie să ne menţinem mărimea şi, pe măsură ce preţurile electricităţii scad, scad şi veniturile noastre. Este logic ca o parte din strategia noastră să fie creşterea prin achiziţii.

Autor: Bogdan Cojocaru

17.02.2015, 00:02 272

Compania cehă de utilităţi CEZ, una dintre cele mai mari din Europa de Est, ia în considerare achiziţionarea de mine şi centrale electrice scoase la vânzare în Germania de grupul suedez Vattenfall pentru a-şi stimula profitul în vremuri cu preţuri reduse la energie, a declarat directorul general al CEZ Daniel Benes.

CEZ, cu operaţiuni în Cehia, Bulgaria, România şi Polonia, participă, de asemenea, în cursa pentru cumpărarea unei participaţii de 66% la concurentul slovac Slovenske Elektrarne, specializat pe centrale nucleare şi hidrocentrale. Activele sunt scoase la vânzare de compania italiană de utilităţi Enel, scrie The Wall Street Journal.

„Trebuie să ne menţinem mărimea şi, pe măsură ce preţurile electricităţii scad, scad şi veniturile noastre. Este logic ca o parte din strategia noastră să fie creşterea prin achiziţii“, a spus Benes.

CEZ, la care statul ceh deţine o participaţie de 70%, a raportat pentru trimestrul trei al anului trecut un profit net în scădere cu 33%.

Pentru că a amânat recent investiţii în două reactoare nucleare – costând câte cinci miliarde de dolari fiecare – din Cehia până în anii 2020, compania are resurse financiare pentru achiziţii.

„Încă vrem să fim printre primele zece companii de energie din Europa“, a spus Benes, adăugând că, pentru a fi auzite la Bruxelles, capitala Uniunii Europene, companiile trebuie să demonstreze că sunt puternice.

În octombrie anul trecut Vattenfall, companie deţinută de stat, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile de exploatare a lignitului şi de generare de energie din Germania pentru a ajuta Suedia, o ţară preocupată de reducerea poluării şi de protejarea mediului, să-şi reducă amprenta globală de CO2.

Benes a precizat că centralele pe cărbune din Germania sunt modernizate şi eficiente, dar nu suficiente pentru ca CEZ să facă o afacere strategică. De aceea compania cehă are nevoie de mai multe active ale Vattenfall din Germania, precum hidrocentralele.

„Trimitem un semnal că suntem interesaţi şi de hidrocentrale“, a spus CEO-ul.

Analiştii estimează valoarea cumu­lată a activelor Vattenfall din Germania şi a activelor Enel din Slovacia la 4-5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO