Business Internaţional

Chevron obţine certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist din 3 perimetre din Vaslui

Chevron obţine certificate de urbanism pentru explorarea...

Autor: Teodor Istrate

29.01.2013, 19:27 823

Compania Chevron a obţinut certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru explorarea gazelor de şist din trei perimetre din Vaslui, autorităţile susţinând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia actuală din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde compania americană Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

Cu valabilitate de un an, cele trei certificate de urbanism au fost emise pentru suprafeţe extravilane cuprinse între 35.000 de metri pătraţi şi 73.400 de metri pătraţi de teren din zona localităţilor Păltiniş (Băceşti), Popeni (Găgeşti) şi Siliştea (Pungeşti).

Autorităţile judeţene vasluiene susţin că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia din România, singurele care ar fi putut să le oprească fiind primăriile locale.

"Conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, Consiliul Judeţean era obligat să elibereze aceste certificate de urbanism, care nu înseamnă şi autorizare de construire. Singurii care puteau opri eliberarea acestor certificate de urbanism puteau fi primarii comunelor unde ar urma să se facă explorarea gazelor de şist, dacă făceau dovada că pe perimetrul unde s-a făcut concesionarea de teren există alte proiecte de dezvoltare urbanistică locală. Chiar şi aşa, firma care a primit certificatele de urbanism are obligativitatea de a obţine avize de la numeroase societăţi şi instituţii ale statului, inclusiv Agenţia de Protecţie a Mediului şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Bucureşti, pentru ca, în final, să obţină autorizaţia pentru explorarea gazelor de şist", a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Direcţiei de Urbanism a CJ Vaslui, Marian Beşliu.

La rândul său, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, susţine că, deocamdată, s-a cerut un certificat de urbanism pentru explorarea terenului unde ar exista gaze de şist, fără a fi vorba, cel puţin deocamdată, despre exploatarea acestor zăcăminte.

"Noi nu am fi putut refuza eliberarea acestor certficate de urbanism pentru că, în secunda doi, ne-ar fi dat în judecată şi ar fi câştigat pentru încălcarea legislaţiei din România. După ce vor obţine şi autorizaţia de construcţie, vor începe prospecţiunile de sol, prin foraje la 3.000 de metri adâncime, pentru a vedea care este concentraţia acestor gaze de şist. Toate aceste operaţiuni se vor face doar prin metode convenţionale", susţine preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Potrivit sursei citate, dacă firma Chevron va obţine autorizaţia de construcţie, investiţiile numai pentru explorare se vor ridica la trei miliarde de dolari. Explorarea terenurilor va dura între trei şi cinci ani, posibila exploatare a gazelor de şist fiind preconizată a începe peste cinci ani din momentul de faţă.

În luna noiembrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis investitorilor americani, în cadrul unei întâlniri avute cu membri ai American Romanian Business Council, că atmosfera generală legată de investiţii este favorabilă, în pofida schimbărilor politice, şi i-a asigurat că este dispus să discute despre problemele acestora.

O lună mai târziu, premierul declara că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi explotarea gazelor va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.