• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Business Internaţional

China şi Rusia vor participa la exerciţii militare multinaţionale. India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan au fost de asemenea invitate să se alăture

China şi Rusia vor participa la exerciţii militare multinaţionale. India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan au fost de asemenea invitate să se alăture

Autor: Mihai Draghici

17.08.2022, 15:41 318

Militari chinezi se vor deplasa în Rusia la sfârşitul lunii august pentru a participa la exerciţii multinaţionale, la care sunt invitate şi trupe din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan, în contextul tensiunilor cu Occidentul.

Rusia a anunţat că, în pofida războiului din Ucraina, va organiza în perioada 30 august - 5 septembrie Exerciţiul multinaţional Vostok.

Ministerul Apărării de la Beijing a comunicat miercuri că trupe chineze vor participa la exerciţiile militare din Rusia. Vor fi prezenţi şi militari din alte ţări, inclusiv din India, Belarus, Mongolia şi Tadjikistan.

Ultimele exerciţii militare de acest fel au avut loc în 2018, când China a participat pentru prima dată.

"Participarea Chinei la exerciţii nu are legătură cu actuala situaţie internaţională şi regională. Obiectivul este să aprofundăm cooperarea practică amicală cu armatele ţărilor participante, să intensificăm nivelul de colaborare strategică şi să consolidăm capacitatea de a răspunde la diverse ameninţări de securitate", a precizat Ministerul chinez al Apărării, citat de agenţia Reuters.

Preşedinţii Chinei şi Rusiei, Xi Jinping şi Vladimir Putin, au decis aprofundarea relaţiilor între cele două ţări. În februarie, cu puţin timp înainte de lansarea invaziei militare ruse în Ucraina, Beijingul şi Moscova au anunţat un parteneriat "fără limite", deşi oficialii americani afirmă că nu au observat ca Rusia să fi primit asistenţă din partea Chinei pentru evitarea sancţiunilor internaţionale şi nici livrări de armament chinez.

Administraţia de la Beijing a refuzat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a cerut respectarea suveranităţii naţiunilor şi a recomandat Occidentului să ţină cont de preocupările strategice exprimate de Rusia.

La rândul său, Rusia a semnalat că susţine suveranitatea Chinei asupra Taiwanului şi a criticat vizita efectuată la Taipei de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139