Business Internaţional

China surprinde analiştii mărind dobânda de politică monetară pentru a ţine pasul cu inflaţia. Dolarul continuă să crească faţă de yuan

Autor: Adrian Voicu

19.10.2010, 15:21 27

Banca Centrală a Chinei a surprins marţi anunţând mărireadobânzii de politică monetara pentru prima dată în ultimii treiani, într-o mişcare care reflectă temerile privind creştereapreţurilor, informează Reuters.

Conform agenţiei, banca centrală a crescut dobânzile dereferinţă pentru depozite şi credite cu 0,25 puncteprocentuale.

Ca urmare a deciziei, preţul petrolului a scăzut, în timp cedolarul american a avansat, investitorii fiind luaţi penepregătite.

"Creşterea dobânzii de politică monetară este în întregime înafara aşteptărilor pieţei", a declarat Zhu Jianfang, economist şefîn cadrul CITIC Securities.

"Creşterea recentă a dobânzii a pus rata reală în teritoriunegativ. Şi cred că de aceea banca centrală a fost nevoită săridice dobânda aşa de repede", a mai spus Jianfang.

Conform autorităţilor din China, inflaţia a crescut în august la3,5%, economiştii aşteptându-se ca ritmul să urce la 3,6% înseptembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO