Business Internaţional

Cina cu milionari si avocati

24.02.2004, 00:00 21



Dupa a doua zi de depunere a marturiilor in cadrul procesului ce ar putea decide daca Conrad M. Black isi poate vinde pachetul de actiuni detinut in cadrul Hollinger International, compania din sectorul media aflata in dificultate, principalele persoane implicate in acest scandal luau cina in Hotel du Pont.



Se pare ca aceasta a fost singura locatie acceptabila pentru evenimentul respectiv in acest oras, Manhattan, cu peste 70.000 de locuitori, unde rezolvarea disputelor dintre companii nu reprezinta decat un segment marginal de activitate, comenteaza The New York Times. Astfel, locatia a devenit un echivalent local al Michael's, un restaurant preferat de cei bogati si puternici din industria media din Manhattan.



Intr-un colt statea insusi Lord Black, fondatorul si presedintele demis al Hollinger International, luand cina cu trei avocati in noaptea dinaintea zilei cand urma sa intre in boxa martorilor.



In coltul opus statea Richard C. Breeden, un fost presedinte al Securities and Exchange Commission si consilier al directorilor independenti ce ancheteaza plati dubioase in valoare de milioane de dolari facute de companie lui Lord Black. Breeden, ce numai cu cateva ore in urma parasise boxa martorilor, de unde lansase critici destul de dure la adresa lui Lord Black, lua masa cu cativa asociati si cu Gordon A. Paris, actualul director executiv al Hollinger International.



Prezenti erau si doi experti in domeniul guvernarii corporatiste: Clarles M. Elson, profesor in cadrul University of Delaware, si Herbert Denton, presedinte al Providence Capital, un fond de investitii din New York, si consilier neoficial al actionarilor companiei Hollinger. Un avocat ce-l reprezenta pe Henry A. Kissinger, fost secretar de stat si unul din directorii companiei Hollinger, se afla in apropriere. Kissinger nu a fost prezent la proces, dar marturiile depuse de altii au indicat ca acesta jucase un rol activ in decursul ultimelor saptamani in cadrul anchetei desfasurate de directorii independenti, actionand cateodata ca mediator intre consiliul de conducere al companiei si Lord Black.



Tensiunea din camera in care se aflau toti acestia se putea simti deja foarte usor cand un membru al echipei lui Breeden s-a apropiat de o masa la care stateau doi reporteri si le-a spus sa stea prin apropiere. La putin timp dupa aceea, un avocat al lui Breeden s-a apropiat de Lord Black tinand la spate un teanc de documente pe care le-a aruncat acestuia. Documentele se refereau la actiunea in instanta in valoare de 200 milioane de dolari lansata de directorii independenti ai companiei luna trecuta.



Unul din avocatii lui Lord Black a luat documentele, le-a examinat scurt si apoi le-a aruncat pe jos cu un gest teatral.



Un asociat al lui Breeden a declarat mai tarziu ca acesta a ales momentul respectiv pentru a oferi acele documente pentru ca Lord Black fusese plecat din tara si nu fusese vazut de reprezentantii directorilor timp de cateva saptamani. Un consilier al lui Lord Black a negat acest lucru, spunand ca acesta statea la Du Pont de cateva zile si inainte de aceasta fusese in New York, unde fusese interogat in cazul Delaware.



In timpul servirii cafelei si desertului, toti au inceput sa discute in jurul aceleiasi mese, iar, dupa ce Breeden a inceput sa relateze intamplari petrecute pe vremea cand lucra in cadrul SEC, cei care se aflau de partea lui Black au parasit rand pe rand camera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24