Business Internaţional

Cine o duc mai bine: bulgarii sau românii?

Cine o duc mai bine: bulgarii sau românii?

Autor: Octavian Calei

28.07.2013, 20:03 1260

Bulgaria, cea mai săracă economie din UE, cu un PIB de 51 de miliarde de dolari şi cu o rată a şomajului de 12,7%, are un salariu minim pe economie de 158 de euro pe lună, aproape cât cel din România, arată datele Eurostat şi FMI.

În România, rata şomajului este de 7,5% iar salariul minim pe economie este de 157 euro pe lună. Deşi PIB-ul României este de 169 miliarde de dolari, pe cap de locuitor revine 7.935 de dolari, în timp ce în Bulgaria PIB-ul pe cap de locuitor este de 7.033 de dolari.

Datoria publică a bulgarilor este una dintre cele mai mici din UE, de 18% din PIB. România înregistrează un nivel al datoriei guvernamentale de 38,6% din PIB. Cel mai ridicat nivel al acestui indicator din zona euro îl are Grecia, un datoria publică a ajuns la 160% din PIB în primul trimestru al anului 2013.

Bulgarii şi-au pierdut răbdarea cu corupţia şi crima organizată de care s-a înconjurat clasa politică şi au sechestrat prin violenţă, marţi, în parlament câţiva miniştri şi parlamentari.

ZF a făcut o comparaţie între economia Bulgariei şi cea a României pe fondul protestelor violente izbucnite la Sofia săptămâna aceasta. Citiţi mai multe despre situaţia din Bulgaria aici


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO