Business Internaţional

Citigroup a iesit la shopping

10.10.2006, 18:54 9

Chuck Prince, directorul executiv al Citigroup, analizeaza mai multe banci din afara Statelor Unite in vederea unor posibile achizitii, ca parte a eforturilor sale intensificate de reducere a dependentei celui mai mare grup financiar din lume de piata americana, care inregistreaza un ritm lent de crestere, relateaza Financial Times.
Prince doreste sa majoreze volumul castigurilor obtinute de Citigroup de pe pietele din afara SUA de la nivelul actual de 45%, pana la 60 de procente in urmatorii ani.
In ultimele luni, Citigroup a analizat posibilitatea incheierii mai multor tranzactii, inclusiv cu banci din Taiwan, Turcia, America Centrala, China si vestul Europei, iar directorul executiv al grupului a declarat ca se asteapta la inregistrarea unor progrese in acest sens pana la sfarsitul acestui an.
Intr-un interviu acordat cotidianului italian Il Sole 24 Ore, reprezentantul Citigroup a ratat ca grupul bancar are in vedere si pietele din Europa de Est si China.
In momentul in care a preluat pozitia de CEO al grupului financiar cu trei ani in urma, Chuck Prince a declarat ca doreste sa schimbe orientarea Citigroup de la achizitii, directie urmata pe durata mandatului predecesorului sau, Sandy Weill, catre un echilibru intre achizitii si crestere organica.
Totusi, in urma unor probleme de reglementare, banca centrala americana (Fed) a interzis companiei sa incheie tranzactii importante pana cand aceasta va reusi sa-si intareasca supravegherea interna. Aceasta restrictie a fost anulata cu sase luni in urma.
In urma interdictiei formulate de Fed, CEO-ul Citigroup a ramas dependent de cresterea interna si a fost din ce in ce mai aspru criticat pentru ritmul mai lent decat cel asteptat al cresterii veniturilor din investitiile Citigroup in deschideri de noi filiale si pentru cresterea relativ moderata a pretului actiunilor sale.
Alwaleed bin Talal, printul saudit care detine un pachet de 4,3% din actiunile Citigroup, in valoare de 10 miliarde de dolari, a declarat pentru Financial Times in luna iulie ca grupul nu mai detine niciun fel de control asupra costurilor, solicitand masuri "draconice" pentru reducerea cheltuielilor.
Sandy Weill, care a construit Citigroup prin intermediul unei serii de achizitii in anii '90, parasind pozitia de presedinte in luna aprilie, a declarat prietenilor ca este de acord cu criticile formulate de printul Alwaleed.
In cadrul unui interviu acordat Financial Times, Weill a declarat ca a ridicat problema costurilor in discutiile sale cu Chuck Prince. "Cred ca Chuck realizeaza in mod clar necesitatea mentinerii sub control atat a costurilor, cat si a investitiilor in viitor."
Prince a insistat, totusi, ca nu poate lua decizia de diminuare a investitiilor. "Suntem pe punctul de a obtine o crestere organica", a declarat el.
Unii investitori importanti sustin ca va fi nevoie ca Chuck Prince sa demonstreze ca a reusit sa obtina o crestere mai semnificativa prin rezultatele pe trimestrul al treilea, cat si pentru restul anului, in caz contrar board-ul grupului urmand a fi impins sa realizeze unele schimbari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO