Business Internaţional

Citigroup isi eficientizeaza managerii prin revizuirea sistemului de bonusuri, dupa pierderile record

Citigroup isi eficientizeaza managerii prin revizuirea sistemului de bonusuri, dupa pierderile record

Vikram Pandit a preluat functia de CEO al Citigroup la sfarsitul anului trecut

01.07.2008, 17:37 14

Schimbarile in sistemul de acordare a bonusurilor sunt parte a unui plan ambitios al directorului executiv Vikram Pandit de a readuce banca pe linia de plutire prin generarea unor sinergii intre diviziile de investment banking, commercial banking si wealth management, scrie Financial Times.
Citi este ultima dintre bancile de pe Wall Street care a adoptat o strategie de refacere dupa criza creditelor. In timp ce alte banci, cum ar fi cazul celor de la Merrill Lynch, incearca sa reduca incurajarea investitiilor riscante pe termen scurt, eforturile Citi sunt concentrate spre exploatarea la maxim a potentialului diviziilor sale.
Odata cu preluarea functiei de la Chuck Prime in luna decembrie a anului trecut, Pandit a refuzat de mai multe ori propunerile de dezmembrare a bancii. In plus, el a promis sa elimine orice bariera aflata in calea cooperarii si exploatarii maxime a potentialului diviziilor.
"Trebuie sa punem accentul pe un comportament bazat pe parteneriat", a declarat un director din cadrul Citigroup.
Citigroup, care a inregistrat pierderi in valoare de peste 15 miliarde de dolari (9,48 mld. euro) in ultimele doua trimestre, nu a reusit sa atinga performantele rivalilor sai in ultimii ani. In ultimele trei trimestre, banca a inregistrat reduceri ale valorii contabile a activelor si pierderi din creditele neperformante in valoare de peste 40 mld. dolari (25,3 mld. euro).
Surse din interiorul companiei au declarat ca Pandit vrea sa schimbe modul in care sunt calculate si distribuite primele pentru a recompensa colaborarea dintre diferite departamente si performantele companiei ca un intreg.
In prezent, in cadrul Citi ca si in cazul altor banci, bonusurile sunt obtinute in functie de rezultatele individuale ale managerilor diviziilor respective.
Surse din interiorul bancii au declarat ca scopul planului de restructurare este de a lega bonusurile managerilor si ale angajatilor noi in companie cu performantele obtinute de Citigroup la nivel general. Cu toate acestea, sursele au afirmat ca prima etapa va insemna cel mai probabil reducerea bonusurilor pentru a se putea calcula cu exactitate aportul fiecarui manager in parte.
"Daca managerii de top de la Citi isi primesc banii in functie de performantele altor departamente, ar putea obtine rezultate mai bune in viitor in ceea ce priveste managementul riscurilor", a declarat David Hendler, analist la CreditSights din New York.
Angajatii Citi sunt platiti pentru recomandarile primite, cand de exemplu, un consilier ajuta un client sa isi deschida un nou cont sau sa acceseze un card de credit. Cu toate acestea, surse din interior au declarat ca sumele primite in aceste situatii sunt modeste.
O schimbare in structura platilor s-ar putea lovi de reticenta angajatilor. Multi manageri din cadrul Citigroup s-ar putea impotrivi planului prin care banii pe care ii primesc depind de alte departamente, in afara influentei lor, mai ales in cazul in care acestea sunt caracterizate de volatilitate, cum este cazul diviziei de investment banking.
In ciuda obiectiilor, Vikram Pandit a cerut colegilor sai ca noul sistem sa fie functional pana la finele anului, cand se decide plata bonusurilor anuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO