Business Internaţional

Comertul liber ar putea fi sufocat de masurile protectioniste

19.06.2008, 19:34 43

In conditiile in care mii de sud-coreeni protesteaza impotriva importurilor de carne de vita din Statele Unite, majorarea preturilor materiilor prime determina tarile sa rezerve mai multe alimente pentru consumul intern, iar americanii aleg un nou presedinte care ar putea sprijini comertul liber intr-o mai mica masura decat predecesorii sai, lumea ar putea asista la sfarsitul unui ciclu care a inceput imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, scrie Bloomberg.
Cauza este mai degraba de natura politica decat economica. Ceea ce alimenteaza actuala tendinta este o convergenta a unor temeri avand legatura cu comertul: temeri legate de securitatea nationala, de siguranta alimentelor, dorinta de protejare a locurilor de munca si a mediului.
Era moderna a comertului isi are inceputurile in ultima parte a anilor '40, cand SUA si Marea Britanie au exercitat presiuni in sensul crearii unei organizatii globale pentru a evita politicile de devalorizare in scop competitiv.
Acordul General asupra Tarifelor si Comertului, stabilit in 1948, a reusit sa reduca tarifele comerciale din tarile dezvoltate de la o medie de 40% la aproximativ 4% in decurs de 6 decenii.
Organizatia Mondiala a Comertului nu a reusit insa sa incheie negocierile incepute in 2001 cu privire la subventiile din sectorul european si cel american al agriculturii. Discutiile au ajuns in impas si din cauza faptului ca tarile bogate si cele sarace nu au reusit sa se puna de acord cu privire la procentul cu care ar trebui reduse taxele asupra importurilor.
Negociatorii UE si-au exprimat recent ingrijorarea cu privire la o "renastere a protectionismului in Statele Unite", dupa ce Congresul a aprobat o noua lege prin care se prelungesc o serie de subventii fata de care tarile aflate in curs de dezvoltare se opun.
Legea "duce politicile din agricultura intr-o directie gresita intr-un moment decisiv" al negocierilor OMC, se arata intr-o declaratie a unui grup de tari exportatoare de produse agricole. "Concurenta neloiala adusa de subventii sta in calea procesului de liberalizare a pietei."
Rezervele privitoare la un nou acord OMC s-au transformat intr-o aversiune generala fata de comertul liber in multe tari, incluzand Franta si Italia, unde reducerea locurilor de munca este pusa pe seama importurilor. Prin urmare, unele guverne isi regandesc politicile pro-comert.
Cel mai important dintre acestea este cel al Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii si cel mai mare importator. Democratii, care au preluat controlul asupra Congresului in 2007, au amanat luarea unei decizii asupra unui acord comercial cu Columbia. Actiunea lor a "subminat intreaga fundatie a politicii comerciale a Statelor Unite", arata Fred Bergsten, director in cadrul Peterson Institute for International Economics din Washington.
Luis Guillermo Plata, ministrul columbian al comertului, a declarat ca respingerea acordului de catre Statele Unite ar echivala cu impunerea de sanctiuni comerciale asupra unuia dintre cei mai puternici aliati ai tarii.
Intre timp, candidatul democratilor la presedintie, Barrack Obama, spune ca daca va fi ales, ar putea relansa cel mai amplu acord comercial din lume, North American Free Trade Agreement, cu Canada si Mexic.
Agricultorii mexicani doresc si ei renegocierea pactului. Acestia au protestat in ianuarie impotriva NAFTA, spunand ca nu-i protejeaza indeajuns impotriva importurilor americane, mai ieftine, de zahar, fasole, porumb si lapte.
Toate aceste evolutii "semnalizeaza faptul ca politicile comerciale devin cu siguranta din ce in ce mai dificile", spune Claude Barfield, specialist pe comert in cadrul American Enterprise Institute din Washington.
Nicaieri nu este acest lucru mai evident ca in Coreea de Sud, unde protestele publice cu privire la un pact menit sa impulsioneze cu 20% schimburile comerciale cu Statele Unite zguduie guvernul presedintelui Le Myung Bak.
Pe 10 iunie, aproximativ 80.000 de sud-coreeni au invadat strazile din Seul protestand impotriva unei propuneri de reluare a importurilor de carne de vita din Statele Unite.
Cresterea cu 60% a preturilor la orez, grau, porumb si alte marfuri de la inceputul anului trecut a determinat unele tari sa ridice noi bariere in calea exporturilor pentru a se asigura ca au rezerve suficiente pentru consumul intern.
Doug Irwin, istoric in cadrul Dartmouth College din New Hampshire si autor al "Free Trade Under Fire", a declarat ca actuala opozitie fata de comert va scadea in intensitate in mare parte in momentul in care preturile la marfuri vor incepe sa scada, iar economia americana se va redresa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO