Business Internaţional

Comisia Europeană critică dur iniţiativa Guvernului ungar de a taxa utilizarea Internetului

Comisia Europeană critică dur iniţiativa Guvernului...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

28.10.2014, 17:49 316

Proiectul prevede o taxă în valoare de 150 de forinţi (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, o sumă pe care partidul premierului conservator Viktor Orban a promis să o plafoneze la echivalentul a doi euro pe lună pentru persoanele fizice.

"Nu este bine ca oamenii să fie îndepărtaţi de Internet prin intermediul unor taxe (...), iar acest lucru nu va funcţiona", a subliniat Ryan Heath, purtătorul de cuvânt al comisarului în exerciţiu pentru Economie Digitală Neelie Kroes.

Kroes a reacţionat în mod violent pe Twitter săptămâna trecută, apreciind că proiectul este "o ruşine". Mandatul ei de comisar se încheie pe 31 octombrie. Germanul Gunther Oettinger este cel care va prelua postul.

"Partea digitală a economiei este probabil ceea ce împiedică Europa să se prăbuşească în recesiune. Deci, taxarea acesteia într-o ţară care se află deja sub media indicatorilor din Europa este o idee deosebit de proastă", a continuat Heath.

În plus, "dacă Ungaria creează un precedent în acest subiect, acesta poate să devină o problemă în numeroase alte ţări membre şi, deci, să afecteze mai amplu creşterea (economică) europeană", şi-a exprimat el îngrijorarea.

Heath a criticat totodată acest anunţ ca "ultima dintr-o serie de acţiuni tulburătoare (...) care caută să limiteze libertatea (...), fără să atingă obiective sociale şi economice".

Peste 10.000 de unguri au manifestat duminică la Budapesta, cerând retragerea acestui proiect, asupra căruia Parlamentul urma să se pronunţe marţi. O nouă manifestaţie ar putea să aibă loc încă de marţi seara.

Potrivit organizatorilor, această taxă vizează în realitate să limiteze criticile formulate la adresa Guvernului lui Orban - acuzat de autoritarism -, în principal în mediul online.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO