Business Internaţional

Comisia Europeană va lua mâine o decizie în privinţa menţinerii procedurilor de infringement împotriva Ungariei

CE decide miercuri dacă va continua procedurile de infringement împotriva Ungariei

Viviane Reding, vicepreşedintele CE pe probleme de justiţie

Autor: Anca Dumitrescu

06.03.2012, 16:24 222

Comisia Europeană (CE) va decide miercuri dacă va continua procedurile de infringement lansate în ianuarie împotriva Ungariei, referitoare la legile privind banca centrală, protecţia datelor şi justiţie, a declarat vicepreşedintele CE pe probleme de justiţie Viviane Reding, scrie portfolio.hu.

Disputele cu Uniunea Europeană referitoare la aceste legi au împiedicat Ungaria să înceapă negocierile cu CE şi FMI pentru un program preventiv de finanţare.

Reding a reamintit că CE a decis pe 17 ianuarie să trimită Ungariei trei scrisori oficiale de avertisment, aceasta fiind prima etapă a procedurii de infringement.

Autorităţile ungare au avut la dispoziţie o lună pentru a răspunde tuturor întrebărilor din partea Comisiei Europene şi au făcut acest lucru până la termenul limită de 17 februarie, a arătat oficialul european.

"Răspunsurile la cele trei scrisori sunt mai mult decât vagi", a spus Reding. Ea a adăugat că CE va decide miercuri ce să facă cu răspunsurile guvernului ungar.

Potrivit Bruxinfo, CE are două opţiuni. Una ar fi încetarea procedurilor de infringement pentru problemele legate de legea băncii centrale care au fost rezolvate. În acest caz, rămâne întrebarea ce se va întâmpla în cazul chestiunilor nerezolvate, respectiv jurământul pe care bancherii băncii centrale trebuie să îl facă pe Constituţie şi limita aplicată salariului guvernatorului instituţiei.

CE ar putea decide pe de altă parte să continue procedura de infringement. O altă variantă care nu poate fi exclusă este ca autorităţile de la Bruxelles să ceară informaţii suplimentare Ungariei, înainte de a trece la etapa următoare a procedurii.

Comisia trebuie să decidă totodată dacă situaţia permite începerea negocierilor oficiale cu Ungaria pentru programul preventiv.

Incertitudinile legate de disputa Ungariei cu Uniunea Europeană pe aceste teme au dus marţi la deprecierea forintului la bursa din Budapesta cu 0,5%, la 294 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni.

Indicele bursier BUX este în scădere cu circa 1,3%, tras în jos de acţiunile unor companii mari precum OTP Bank şi Mol, care sunt în coborâre cu 2,6%, respectiv 0,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO