Business Internaţional

Comisioanele suplimentare pentru brokeri, sub lupa lui Spitzer

21.10.2004, 00:00 8



Marsh, cel mai mare broker de asigurari din lume, a suspendat la sfarsitul saptamanii trecute politica comisioanelor speciale acordate de catre asiguratorii favoriti ai companiei, in incercarea de a calma investitorii in urma recentelor acuzatii de coruptie, informeaza Bloomberg.



Compania a anuntat incasarea unor stimulente de peste 1,2 miliarde de dolari, in ultimele 18 luni. Decizia sa de a pune capat acestui sistem va diminua semnificativ profitul operational al societatii.



Brokerii, precum Marsh, Aon si Willis Group Holdings, sunt platiti din primele incasate de asiguratori de la clientii adusi catre ei de firmele de intermedieri. Problema consta insa in faptul ca unii brokeri incaseaza comisioane suplimentare din partea asiguratorilor - sume care au la baza volumul si profitabilitatea clientilor directionati spre respectivele companii de asigurari.



Marsh & McLennan Companies a mai dat publicitati faptul ca, in 2003, unitatea sa Marsh Inc, a colectat 845 de milioane de dolari din asemenea comisioane si inca 420 de milioane in prima jumatate a acestui an.



Saptamana trecuta, procurorul general din New York, Eliot Spitzer a actionat in judecata Marsh & McLennan in legatura cu problema comisioanelor. Acesta a declarat ca verificarea se va extinde si la alti cativa mari asiguratori.



Saptamana aceasta, alte doua companii mari de asigurare, American International Group din New York si ACE din Bermuda, au anuntat stoparea sistemului de comisioane ajutatoare.



Luni, Marsh & McLennan a declarat ca cele 845 de milioane de dolari din comisioane reprezinta 7% din incasarile totale de 11,6 miliarde de dolari.



Actiunile Marsh & McLennan au scazut in ultimele patru zile de tranzactionare cu aproape 40% pe bursa din New York.



In afara de ACE si AIG, Spitzer ii mai are in vedere si pe Hartford Financial Services Group si pe Munich American Risk Partners, divizie a Munich Re Group. Spitzer nu a dat in judecata ACE, desi compania este mentionata in procesul Marsh, alaturi de Hartford, American International si Munich Re ca participanti in procesul de manipulare a pietei.



ACE, AIG si Marsh & McLennan au solicitat serviciile unor experti externi pentru a verifica activitatea companiilor. Cele trei firme sunt controlate de o adevarata dinastie in asigurari. Maurice "Hank" Greenberg este presedinte si director executiv al AIG. Fiul sa Jeffrey este presedinte si director executiv al Marsh & McLennan, in timp ce alt fiu al sau, Evan conduce ACE. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO