Business Internaţional

Companiile americane asteapta beneficiile celui de-al doilea mandat al lui George Bush

05.11.2004, 00:00 12



Victoria lui George Bush in alegerile prezidentiale din Statele Unite ofera noi perspective de dezvoltare companiilor de pe Wall Street. Acestea asteapta cu nerabdare indeplinirea promisiunilor pe care Bush le-a facut in campania electorala. Cea mai asteptata masura este privatizarea fondurilor de pensii, care ar aduce venituri de miliarde de dolari bancilor, companiilor de investitii si fondurilor mutuale, daca legea este adoptata de catre Congres. Actiunile societatilor financiare vor deveni, astfel, mai atractive. In plus, presedintele Bush incurajeaza cresterea asigurarilor medicale individuale.



"Administratia Bush incearca sa dezvolte o societate bazata pe proprietate", a declarat Ken McCarthy, economist sef la compania Finance Investments. "Daca oamenii vor avea un control mai mare asupra activelor proprii, ei vor avea nevoie de consiliere in legatura cu modul in care sa gestioneze aceste active, iar asta va ajuta sectorul serviciilor financiare", a precizat McCarthy.



Actiunile detinute pentru dividende vor reprezenta in continuare o optiune atractiva, datorita reducerii impozitului pentru dividende la 15%, fata de 38,6%, cat reprezinta rata normala a impozitarii. Desi aceasta masura adoptata in primul mandat al lui Bush este valabila doar pana in 2008, se spera ca acesta va opta pentru permanentizarea ei. In consecinta, tot mai multe companii isi maresc dividendele.



In domeniul energetic, administratia Bush este asteptata sa dea unda verde extractiei de petrol, carbune si gaze naturale in unele zone care nu au fost exploatate pana in prezent, cum este Alaska. Prin aceasta masura, Bush incearca sa reduca dependenta de importuri, iar principalii beneficiari ar putea fi marile companii din domeniul energetic: BP, Anadarko Petroleum sau Devon Energy. Presedintele Bush mai doreste refacerea rezervei strategice de petrol, ceea ce va duce la o crestere a cererii internationale. PFC Energy, o firma de consultanta din Washington, prognozeaza un pret al barilului de 48 de dolari, sub administratia Bush.



Cheltuielile guvernamentale in domeniul tehnologic vor continua sa se concentreze asupra industriei de aparare. Miliarde de dolari au fost cheltuite pentru sistemul de aparare antiracheta si se asteapta continuarea acestor cheltuieli. Un alt domeniu puternic finantat este securitatea interna. Deci, companiile din industria de aparare au toate motivele sa se bucure de realegerea lui Bush. Presedintele american isi doreste si finalizarea constructiei Statiei Spatiale Internationale, precum si reluarea zborurilor cu nave cosmice.



In industria auto se asteapta inasprirea standardelor in ceea ce priveste economia de combustibil, datorita pretului mare al petrolului si legislatiei cu privire la protectia mediului. Cei trei mari producatori de automobile din SUA incearca sa obtina reducerea costurilor pentru asigurarile de sanatate si protectie sociala, care se ridica la sume uriase.



Companiile din industria farmaceutica sunt avantajate de alegerea lui Bush, care a promis liberalizarea preturilor la medicamente, controlate pana acum de catre Guvern, iar industria medicala va beneficia in continuare de fonduri substantiale din asigurarile de sanatate.



Ultimele rapoarte arata ca economia americana a inregistrat o crestere de 3,9 procente in primele trei trimestre ale anului. Acelasi raport arata ca vanzarile auto au scazut, piata imobiliara e inca puternica, companiile din industria IT au inceput sa-si revina, iar cererea pentru materii prime este ridicata.



Principalele probleme la inceputul celui de-al doilea mandat al lui George Bush sunt pretul ridicat al titeiului si deprecierea puternica a dolarului.





Dolarul a scazut din nou



Dolarul s-a situat ieri aproape de un minim in noua luni fata de moneda europeana, pe baza speculatiilor ca realegerea lui George W. Bush ar putea duce la un deficit bugetar record, informeaza Bloomberg. Intre timp, cererea pentru active denominate in dolari scade in continuare.



Bush a propus permanentizarea reducerilor de impozite din primul sau mandat, fapt care ar putea determina largirea deficitului cu 1.500 miliarde dolari in urmatorii zece ani, a declarat economistul Jan Hatzius, de la Goldman Sachs, New York. Din 18 noiembrie, data la care un raport guvernamental arata ca achizitiile nete de active financiare denominate in dolari au scazut in strainatate in luna august, dolarul s-a depreciat cu 2,6 procente fata de euro.



"In urma alegerilor, cei care mizau pe scaderea dolarului au devenit tot mai curajosi", a declarat Steve Pearson, seful departamentului de strategie valutara la HBOS, Londra. Cu o majoritate republicana sporita in Congres, "este dificil sa ne dam seama in ce masura presedintele poate fi silit sa reduca deficitul bugetar", a continuat Pearson.



Avansul euro fata de dolar se datoreaza si refuzului presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, de a semnala ca aprecierea monedei unice ar putea periclita redresarea economiei europene. Intrebat in legatura cu acest subiect, Trichet nu a spus decat ca "volatilitatea excesiva si miscarile dezordonate pe piata valutara sunt indezirabile".



Ieri, dolarul era cotat la 1,2874 unitati pentru un euro.





Pretul petrolului se mentine si dupa realegerea lui Bush



Pretul petrolului nu s-a modificat semnificativ in urma anuntului victoriei lui George Bush in alegerile din SUA. Desi a scazut in patru din ultimele sase sedinte de tranzactionare, pretul petrolului a crescut cu 56 de procente in acest an, pe fondul cresterii cererii la nivel mondial si al problemelor existente in unele dintre cele mai mari tari exportatoare de petrol.



Presedintele Bush isi va continua, probabil, politica de a cumpara petrol pentru a reface rezerva strategica a guvernului. Rezerva strategica are acum 670 de milioane de barili, iar Bush vrea sa o aduca la 727 de milioane de barili, care este capacitatea maxima.



Intre timp, OPEC asteapta o scadere a pretului petrolului si ar putea chiar sa ceara Statelor Unite sa scoata pe piata petrol din stocul de urgenta pentru a reduce si mai mult pretul.



Vremea rece, declansarea unor greve in Nigeria, amenintarea armelor nucleare in Iran si posibile atacuri asupra punctelor de extractie din Irak, inaintea alegerilor din ianuarie, ar putea sa sustina pretul ridicat al petrolului.



Analistii nu se hazardeaza sa faca pronosticuri optimiste in legatura cu pretul petrolului, perspectivele ca acesta sa scada semnificativ in urmatoarele luni fiind destul de slabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO