Business Internaţional

Conflictul din estul Ucrainei lasă urme adânci în economia ţării: legume de cinci ori mai scumpe şi prăbuşirea grivnei cu 50%

Conflictul a ucis cel puţin 420 de persoane, atât luptători cât şi civili, şi a pus pe drumuri 46.100 de oameni, potrivit cifrelor ONU. Sursa foto - AFP

Conflictul a ucis cel puţin 420 de persoane, atât luptători cât şi civili, şi a pus pe drumuri 46.100 de oameni, potrivit cifrelor ONU. Sursa foto - AFP

Autor: Liviu Popescu

07.08.2014, 00:05 897
O scădere economică de până la 7% anul acesta, potrivit previziunilor oficiale, cam mică dacă ar fi comparată cu declinurile economice ale statelor UE cauzate de criza economică, reducerea cu 24% a exporturilor către Rusia, care au o pondere de o cincime din total, deprecierea grivnei cu 50% faţă de dolar, scumpirea de patru-cinci ori la unele alimente sezoniere, oraşe lăsate fără curent şi apă, sute de morţi şi zeci de mii de persoane puse pe drumuri, este preţul plătit până acum de Ucraina pentru războiul pornit cu rebelii proruşi în contextul conflictului dintre Vest şi Rusia.

Conflictul militar din estul industrial al Ucrainei între forţele armate ale Kievului şi insurgenţii proruşi, care au reuşit să preia controlul a două mari oraşe din zonă, dar sunt împinşi tot mai adânc în defensivă, afectează economia şi aşa fragilă a Ucrainei. Economia s-a contractat cu 4,7% în al doilea trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Kievul a anunţat că va implementa o taxă „de război“ de 1,5% pentru a finanţa operaţiunile militare şi pentru a îmbunătăţi echipamenul militar al soldaţilor pe care mass-media ucraineană l-a criticat ca fiind inadecvat în faţa dotărilor rebelilor proruşi despre care statele occidentale spun că sunt înarmaţi de Rusia, scrie The Wall Street Journal.

Guvernul de la Kiev anticipează pentru anul acesta o contracţie a Produsului Intern Brut de 6-7%. Estimarea pare prea optimistă având în vedere că economiile unora dintre statele UE au scăzut cu peste 10% în criza economică mondială, iar acestea nu au trecut prin conflicte militare interne.

Rata şomajului a crescut de la 7,7% cât era în primul trimestru al anului trecut la 9,3% în acest an, iar Kievul preconizează că până la sfârşitul anului va urca până la 11%.

„Avem pierderi directe, avem pierderi de vieţi, avem pierderi în sistemul de infrastructură, iar în acelaşi timp avem o creştere a stării de anxietate ce duce la pierderea investiţiilor“, a spus ministrul ucrainean al economiei Pavlo Şeremeta.

Multe produse s-au scumpit mai ales în est pe măsură ce aprovizionarea cu alimente a devenit mai grea, iar unele magazine s-au închis, notează The Guardiann. ONU estimează că legumele sezoniere sunt de patru-cinci ori mai scumpe ca înaintea conflictului. Puţinele supermarket-uri din oraşele asediate din est care au electricitate sunt încă deschise, dar multe dintre acestea au rafturile aproape goale.

Conflictul a ucis cel puţin 420 de persoane, atât luptători cât şi civili, şi a pus pe drumuri 46.100 de oameni, potrivit cifrelor ONU.

 

Interdicţii de export

Exporturile de gaz din Rusia reprezintă un element cheie pentru piaţa ucraineană, vecinul de la est fiind totodată şi cel mai mare partener comercial al ţării. În primele cinci luni ale anului, exporturile în Rusia au scăzut cu 24% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar Kievul estimează că exporturile ucrainene se vor reduce cu cinci miliarde de dolari dacă Rusia îşi va închide complet pieţele.

Ca replică la sancţiunile impuse de Occident, Rusia a interzis de la 1 august importurile de produse din soia şi floarea soarelui din Ucraina şi ar putea impune restricţii si asupra fructelor din Grecia şi a cărnii de pasăre din SUA. Rusia a interzis deja, din 29 iulie, aprovizionarea cu lactate şi sucuri din Ucraina şi a anunţat că a luat această măsură din motive sanitare. Moscova a avertizat că va răspunde cu noi bariere comerciale după ce Kievul a semnat un acord de asociere cu UE care permite schimburi comerciale libere între cele două părţi, notează agenţia Thomson Reuters.

Oficialităţile ucrainene consideră că preşedintele rus Vladimir Putin va încerca să alimenteze nemulţumirea publică din Ucraina punând presiuni mai mari asupra economiei, chiar dacă separatiştii proruşi, pe care Occidentul îi acuză că sunt susţinuţi de Kremlin, vor pierde lupta cu forţele ucrainene.

 „Strategia Rusiei este să pună presiune pe Ucraina, să conteze pe Occident că va obosi şi va acorda mai puţină atenţie şi să-l forţeze astfel pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să negocieze“, consideră Oleksandr Danyliuk, un oficial de rang înalt din administraţia preşedintelui ucrainean.

Guvernul ucrainean a luat în considerare posibilitatea unui program de asigurare de risc politic prin care Kievul ar putea diminua îndoielile investitorilor străini.

„Însă un astfel de program ar trebui să fie finanţat de guvernele străine“, a spus Şeremeta.

Mulţi retaileri de pe piaţa ucraineană, printre care şi grupul suedez H&M, şi-au îngheţat planurile de extindere. H&M a cercetat piaţa ucraineană timp de mai multe luni iar până recent a fost în discuţii avansate cu autorităţile pentru a deschide mai multe magazine, potrivit unei firme de brokeraj comercial imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO