Business Internaţional

Consolidarea Lloyd's - "plan bun, dar irealizabil"

16.07.2004, 00:00 10



Analistii pietei de capital au avut o reactie sceptica fata de intentia investitorului american Warren Bufffet de a consolida operatiunile companiei Lloyd's de pe piata londoneza de asigurari, anunta Financial Times.



"Din punct de vedere teoretic, planul este bun. Ca si aplicabilitate practica insa, este indoielnic", a concluzionat Joanna Parsons, analist al pietei de asigurari la ABN Amro.



Berkshire Hathaway Group, compania lui Buffet, si-a manifestat intentia de a achizitiona Capital Insurrance, grup fondat de Michael Wade, un sutinator fervent al operatiunilor de consolidare a celei mai vechi piete de asigurari din lume, cea britanica. Aceasta operatiune ar lua locul unei scrisori de garantie bancara in valoare de 77 mil. lire sterline (143 mil. $) pe care Berkshire a furnizat-o celor de la Euclidian, un asigurator nelistat la bursa al celor de la Lloyd's ce urmeaza a fi preluata de Capital.



Incercarile anterioare de fuzionare printre asiguratorii Lloyd's au fost blocate de confruntarile dintre personalitatile puternice ale celor implicati si migrarea personalului calificat, care a preferat sa isi valorifice potentialul in cadrul altor companii.



Intr-un discurs tinut la Institutul de Asigurari din Londra, Wade a declarat: "Provocarea consta in crearea unei structuri manageriale si a unui mediu care sa determine cresterea reala a companiei Lloyd's, dar si construirea unei entitati financiare a carei capitalizare pe piata sa depaseasca 2 mld.$, cu o structura de guvernanta care sa serveasca interesele actionarilor".



Oficialii Lloyd's au declarat: "Nu comentam aceste speculatii. Orice schimbare la nivelul superior al unei divizii din cadrul companiei trebuie mai intai sa fie aprobata de Lloyd's si de Financial Service Authority (autoritatea de supraveghere sI reglementare a acestei piete). Compania nu a primit inca nici o notificare oficiala."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO