Business Internaţional

Contrasancţiunile Rusiei lovesc tot mai adânc în economia Finlandei

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

08.08.2014, 00:00 939

Finlanda, statul membru al Uniunii Europene cu cea mai mare dependenţă de comerţul cu Rusia, se pregăteşte pentru şocul economic provocat de decizia preşedintelui Vladimir Putin ca răspuns la sancţiunile impuse de statele occidentale, scrie Bloomberg. În 2013, 10% din exporturile finlandeze au mers în Rusia, ţară de unde vin 18% din importurile Finlandei. Spre comparaţie, media ponderii în total a comerţului cu Rusia al statelor din zona euro a fost anul trecut de 3,4%. Totodată, Finlanda, care are o graniţă comună lungă cu Rusia, ar putea primi o lovitură şi în sectorul de turism deoarece o treime din totalul turiştilor care ajung în Finlanda trec prin vecinul gigant de la est.

Exporturile finlandeze către Rusia s-au contractat din martie de când criza din Ucraina s-a intensificat şi după ce UE şi SUA au decis să impună sancţiuni Rusiei ca urmare a anexării Crimeei, fost teritoriu ucrainean. Contraatacul Rusiei vine într-un moment nepotrivit pentru economia finlandeză deoarece PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut şi în primul din acest an, iar rata şomajului a urcat la 9,2% comparativ cu 7,8% cât era anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO