Business Internaţional

CorpBank, instituţia de credit care a adus sistemul bancar bulgar în criză, se îndreaptă spre default, iar CE acuză guvernul că întârzie înapoierea depozitelor

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a explicat că dacă Corporate Commercial Bank este declarată în faliment, Bulgaria va trebui să plătească depozitele garantate de până la 100.000 de euro. Depozitele care depăşesc această limită nu vor fi înapoiate. AFP/Mediafax Foto

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a explicat că dacă Corporate Commercial Bank este declarată în faliment, Bulgaria va trebui să plătească depozitele garantate de până la 100.000 de euro. Depozitele care depăşesc această limită nu vor fi înapoiate. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2014, 00:07 1057

Comisia Europeană pune presiuni pe Banca Naţională a Bulgariei să  grăbească înapoierea depozitelor garantate constituite la Corporate Commercial Bank (CorpBank), instituţia de credit ale cărei devalizare şi hemoragie de capital au adus sistemul bancar bulgar în cea mai severă criză de după anii ‘90, iar creditorii care deţin obligaţiuni CorpBank denominate în dolari se pregătesc să atace guvernul în instanţă dacă titlurile lor intră în default şi banca în insolvenţă.

Între timp banca centrală a amânat orice decizie decisivă privind viitorul băncii după efectuarea unui audit general la CorpBank, cu toate că această instituţie avea sub supraveghere banca, timp în care va ţine probabil insti­tuţia de credit blocată. „Ceea ce bulgarii nu realizează este că riscă să transforme Bulgaria în Argentina Europei“, a afirmat pentru Reuters managerul unui fond de hedging londonez. Argentina trece prin cel de-al doilea default în 12 ani.

Un default în Bulgaria pe obligaţiunile băncii CorpBank, a patra ca mărime din ţară,  luată sub administrare specială şi practic naţionalizată de banca centrală, pare din ce în ce mai probabil după hemoragia de capital din iunie, după blocarea activităţii, inclusiv a retragerilor depozitelor, şi problemele pe care le întâmpină autorităţile în găsitea unei soluţii.

BankCorp este o bancă cu conexiuni politice şi implicată în afaceri dubioase cu creditări peste limita admisă în mod normal de lege.

Problemele CorpBank s-ar putea propaga adânc în alte sectoare economice. Aproape 99% din depozitele furnizorului de gaze naturale Bulgargaz, deţinute de stat, au fost constituite la această bancă, potrivit Novinite. Şi alte companii energetice de stat precum Bulgarian Energy Holding (25%) şi Bulgartransgaz (45%) au depozite semnificative constituite acolo.

 

„Creditorii sunt pregătiţi să acuze guvernul bulgar de fradă“

Managerul londonez a spus că guvernul şi banca centrală i-au asigurat pe creditori în iunie că vor fi protejaţi şi că vor primi tot ce li se datorează. Însă „dacă aceste bonduri nu sunt lăsate să ajungă la maturitate când trebuie, mai mulţi creditori sunt pregătiţi să acuze guvernul bulgar de fradă şi inducere în eroare“, a spus managerul.

Un eşec ar păta imaginea mediului investiţional din Bulgaria şi ar duce la creşterea costurilor de finanţare ale celui mai sărac stat din UE. Bondurile, de 50-75 milioane de dolari, ajung la scadenţă pe 8 august. Grupul de creditori care ar putea ataca guvernul şi declara bondurile în default în cazul în care acesta aduce CorpBank în insolvenţă include fonduri şi instituţii din SUA şi Europa.

Suma de plată ar fi mică pentru un guvern care a strâns recent 1,5 miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni, dar guvernul a demisionat, iar politicienii nu se înţeleg în ce măsură guvernul şi banca centrală ar trebui să protejeze deponenţii şi creditorii.

Banca centrală a anunţat că va cere unor firme independente de audit să efectueze un control în profunzime până pe 20 octombrie, ceea ce extinde controlul instituţiei asupra băncii cu probleme. Până atunci este improbabil ca o decizie privind viitorul CorpBank să fie luată. „Banca este închisă, obligaţiunile vor intra în default. Este clar că pe 8 august nu va fi nicio plată deoarece totul este paralizat“, au declarat pentru Reuters surse apropiate situaţiei.

Într-o scrisoare a Comisiei Europene semnată de Jonathan Faull, directorul general al Directoratului General al Pieţei Interne şi Serviciilor, banca centrală şi guvernul sunt notificate că întârzie peste termenul legal înapoierea depozitelor garantate constituite la CorpBank şi că este clar că banca nu-şi poate relua activitatea.

 

„Dacă gaura în capital este prea mare, ceea ce este posibil, banca ar trebui lichidată“

Banca centrală a decis că CorpBank nu se va deschide pe 21 septembrie, aşa cum a stabilit iniţial.

Preşedintele Rosen Plevneliev a recomandat majorarea deficitului bugetar şi a datoriei publice pentru ca guvernul să poată rezolva problema CorpBank. Refuzul de a face aceasta ar avea efecte „dramatice“ asupra economiei şi ar destabiliza ţara.

„Vrem să vedem banca stabilizată, dar dacă gaura în capital este prea mare, ceea ce este posibil, banca ar trebui lichidată“, a spus Plevneliev.

El a explicat că dacă banca este declarată în faliment, Bulgaria va trebui să plătească depozitele garantate de până la 100.000 de euro. Depozitele care depăşesc această limită nu vor fi înapoiate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO