Business Internaţional

Coruptia face parte inca din mediul de afaceri european

19.05.2008, 22:37 55

Practicile ilegale cum ar fi darea de mita sunt inca folosite de anumite companii pentru a-si asigura comenzile sau pentru a intari legaturile de afaceri, in ciuda inmultirii si inaspririi legilor si pedepselor pentru acte de coruptie, conform unui raport realizat de firma Ernst & Young.
Raportul, care a vizat 1.186 de lideri de companii de mari dimensiuni din peste 33 de tari, releva ca aproximativ un sfert dintre respondenti (23%) au admis ca organizatiile pentru care lucreaza au primit sugestii de dare de mita in schimbul primirii unor comenzi sau pentru a castiga noi clienti, in timp ce 18% dintre acestia au declarat ca au pierdut contracte in fata unui concurent deoarece acesta a mituit clientul.
Desi numarul companiilor britanice implicate in scandaluri de coruptie este relativ mic fata de media globala, mita si coruptia in general fac inca parte din mediul de afaceri britanic.
13% dintre respondentii britanici au declarat ca au avut de-a face cu cel putin un incident legat de coruptie sau dare de mita in ultimii doi ani, in timp ce germanii si francezii s-au confruntat cu astfel de incidente in proportie de 6%. Media globala a fost de 24%, ceea ce subliniaza riscurile implicarii in afaceri in afara Europei de Vest.
11% dintre respondentii britanici au declarat ca au fost rugati sa plateasca o suma de bani pentru a castiga sau reinnoi un contract in ultimii doi ani, in timp ce 16% dintre oamenii de afaceri germani si 10% dintre cei francezi au declarat acelasi lucru.
John Smart, seful departamentului britanic de investigatii si anchete de frauda de la Ernst & Young, a declarat ca actualii conducatori de companii, precum si actionarii din comisiile de conducere vor fi aspru sanctionati in cazul in care refuza in continuare sa se conformeze legilor anticoruptie aflate in vigoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO