Business Internaţional

Credite de urgenta pentru un creditor islandez

08.10.2008, 19:59 19

Kaupthing, cea mai mare banca islandeza, a primit finantare de urgenta din partea autoritatilor suedeze, miercuri, dupa ce un competitor mai mic al bancii a fost preluat de catre stat, iar guvernul local a deschis negocierile pentru obtinerea unui imprumut de 4 mld. euro din partea Moscovei, scrie Financial Times.

Banca centrala a Suediei a anuntat ca va acorda filialei locale a Kaupthing un imprumut de 5 mld. coroane suedeze (516 mil. euro), pentru a preveni "o eventuala criza de lichiditate a bancii". Aceasta decizie este menita sa protejeze clientii suedezi ai banci.
In Islanda, operatiunile Glitnir, a treia mare institutie financiara a tarii, au fost transferate in mainile autoritatilor de reglementare financiara, pe baza legislatiei de urgenta care a permis marti nationalizarea Landsbanki. Dintre bancile care au generat, in ultimii ani, explozia segmentului financiar islandez, numai Kaupthing a ramas independenta.
Saptamana trecuta, guvernul de la Rejkjavik a anuntat preluarea a 75% din actiunile Glitnir, decizie catalogata de antreprenorul Jon Asgeir Johannesson, principalul actionar al bancii, drept "un jaf bancar".
Miscarea de ieri a guvernului islandez este insa o veste si mai rea pentru Johannesson si ceilalti actionari ai Glitnir, care isi vor pierde in totalitate controlul asupra bancii.
Kaupthing, care a primit o finantare de 500 de milioane de euro din partea bancii centrale islandeze, a anuntat ca va ajuta guvernul in cadrul procesului de restructurare a Glitnir.
Islanda se confrunta cu o prabusire puternica a monedei nationale si cu un sector bancar ce are probleme mari cu finantarea pe termen scurt. Guvernul, care negociaza obtinerea unui imprumut de 4 mld. euro din partea bancii centrale ruse, a anuntat ca banii respectivi vor fi folositi pentru sprijinirea monedei nationale, nu a bancilor comerciale.
Negocierile cu Moscova au tensionat relatiile dintre Islanda si partenerii sai traditionali din Occident, tara acuzand o ignorare a problemelor sale de catre statele vestice. "Nu am primit sprijinul solicitat din partea prietenilor nostri", a declarat primul-ministru Geir Haarde. "In aceasta situatie, am fost nevoiti sa cautam prieteni noi", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO