Business Internaţional

Creierul artifical pe care Google îl construieşte va avea în loc de neuroni, unităţi grafice de procesare

Creierul artifical pe care Google îl construieşte va...

Autor: Ştefan Stan

02.06.2013, 20:39 273

Google construieşte un creier artificial care va propulsa totul, de la motorul său de căutare până la Google Street View şi aplicaţiile de recunoaştere vocală de pe smartphone-urile cu android, scrie Wired.

Creierul este o colecţie de neuroni – mici celule care folosesc semnale electro-chimice pentru a trimite şi primi informaţia, însă pentru proiectul Google materialele trebuie să fie diferite, printre ele regăsindu-se şi chip-urile de silicon, care au fost iniţial create pentru a procesa imagini şi video-uri pe calculator.

Geoffrey Hinton, expertul în inteligenţă artificială care a fost angajat recent de Google pentru a continua proiectul Google Brain, a declarat că foloseşte acum unităţi grafice de procesare (GPU) pentru a ajuta creierul artificial să replice reţelele neuronale.

Deşi GPU-urile au fost create iniţial pentru a procesa imagini, video-uri şi jocuri, Google le foloseşte într-un mod mai general, pentru că pot procesa o cantitate mare de informaţie în paralel, unităţile hardware fiind aplicabile al aproape orice sarcină care necesită putere mare de procesare.

În jur de 50 din cele mai bune 500 de supercalculatoare din lume se bazează pe GPU, inclusiv Oak Ridge National Laboratory, care ocupă prima poziţie din listă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO