Business Internaţional

Cresterea preturilor a incetinit in Ungaria, dar a accelerat in Slovacia

Cresterea preturilor a incetinit in Ungaria, dar a accelerat in Slovacia

Est-europenii sunt afectati de cresterea rapida a preturilor alimentelor, acestea avand o pondere importanta in cosul de consum

14.04.2008, 20:24 21

Ungaria a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere a inflatiei in luna martie pana la o rata anualizata de 6,7% pe fondul unei cresteri mai putin pronuntate a preturilor la alimente si energie, scrie The Guardian.
Totusi, desi incetinirea ii va multumi pe strategii bancii centrale, climatul global va fi hotarator in ceea ce priveste evolutia preturilor.
Biroul central de statistica al Ungariei a anuntat o incetinire a ritmului de crestere a preturilor de consum de la un ritm anualizat de 6,9% in februarie.
"S-a inregistrat o incetinire modesta a ritmului inflatiei, insa nu este nimic surprinzator in legatura cu aceste date", a declarat Borbala Minary, statistician.
Cresterea preturilor la energie si alimente reprezinta o problema cu care se confrunta bancile centrale din intreaga lume. Analistii arata ca banca centrala a Ungariei, care si-a majorat luna trecuta rata de referinta cu un procent surprinzator, de 50 de puncte de baza, pana la 8,0%, va fi multumita de scaderea inflatiei.
Totusi, rata de schimb a forintului, afectata recent de criza pietelor de credit de pe plan global, va fi esentiala in ceea ce priveste evolutia viitoare a ratei.
Forintul s-a apreciat de la sedinta din 31 martie pana la 251,65 forinti/euro in raport cu euro de la 259,45 forinti si desi banca centrala a renuntat la banda de fluctuatie a cursului de schimb, rata de schimb detine in continuare o importanta foarte mare in politica monetara.
"In actualul mediu, cifrele legate de inflatie nu reprezinta cel mai satisfacator aspect pentru piete, desi acestea nu sunt slabe", a declarat Zoltan Torok, economist in cadrul Raiffeisen Bank.
Cresterea generala a preturilor a fost de 0,6 procente in martie fata de luna februarie, dupa ce cresterea din luna anterioara se ridicase la 1,1%.
Minary spune ca renuntarea la comisioanele pentru serviciile medicale si o majorare a preturilor la gaze naturale in luna aprilie vor reprezenta cei mai importanti factori care vor influenta evolutia viitoare a datelor legate de inflatie, generand o scadere de aproximativ 0,2% in aprilie.
Majorarea preturilor la gaze naturale va fi reflectata in cifrele din luna mai pe fondul unei amanari cu o luna a facturarii. Analistii arata ca nu se poate determina foarte clar din datele recente daca majorarea preturilor este reflectata in salarii.
In Slovacia, in schimb, inflatia pe luna martie a atins 0,3%, impingand rata de crestere anuala la 4,2% de la 4% in februarie.
Cresterea inflatiei a fost generata in principal de preturile la combustibilii pentru incalzire, care au crescut cu 1,3% in martie fata de luna anterioara, si cele la alimente, care au avansat cu 0,3% fata de luna anterioara. Preturile la alimente reprezinta in continuare principalul risc in ceea ce priveste estimarile legate de inflatie, arata analistii Erste Bank.
Pe de alta parte, Ucraina se confrunta cu cel mai rapid ritm de crestere al preturilor din intreaga Europa, inflatia dublandu-se in ultimul an. Rata inflatiei anuale din Ucraina a urcat luna trecuta la 26,2%, cel mai rapid ritm din ultimii opt ani, pe fondul unei accelerari a preturilor alimentelor si al deciziei guvernului de a restitui consumatorilor economiile pierdute odata cu prabusirea Uniunii Sovietice.


Preturi mai mari
6,7% este valoarea cu care au crescut preturile in Ungaria in martie.
4,2% este avansul inregistrat de preturi in martie in Slovacia fata de aceeasi luna a anului trecut.
26,2% este inflatia in Ucraina, cea mai mare din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO