Business Internaţional

Creşterile record de preţuri au scos-o din amorţeală până şi pe prea prudenta BCE

Creşterile record de preţuri au scos-o din amorţeală...

Autor: Catalina Apostoiu

19.05.2022, 00:05 422

Un oficial de top al Băncii Centrale Europene a menţionat recent posibilitatea ca banca să opereze o majorare cu o jumătate de punct procentual a dobânzilor în iulie dacă inflaţia va continua să urce, aceasta fiind prima dată când o astfel de mişcare agresivă este luată în discuţie.

În SUA, guvernatorul băncii centrale Jay Powell promite că Fed va continua să-şi înăsprească politica monetară până când inflaţia va fi pusă în lesă. Iar în Marea Britanie, misiunea guvernatorului băncii centrale de îmblânzire a inflaţiei se complică.

Preşedinta BCE Christine Lagarde a semnalizat că prima ma­jorare de dobânzi a băncii din ultimul peste un deceniu ar putea avea loc la şedinţa din iulie, însă aceasta şi mulţi alţi strategi au subliniat că acţiunile băncii vor fi „graduale“.

Klaas Knot este primul membru al consiliului guvernator al BCE care declară că dobânda ar putea fi majorată cu o jumătate de punct în iulie, rata urmând să urce în acest caz de la minus 0,5% la zero într-o singură mişcare, relatează Financial Times.

Inflaţia din zona euro pe aprilie a atins 7,5%, cu mult peste ţinta de 2% a BCE, iar presiunile inflaţioniste se acumulează în con­tinuare în contextul războiului din Ucraina şi lockdown-urilor din China.

BCE va readuce dobânzile peste zero până la începutul anului viitor pentru a combate inflaţia record, a declarat la rândul său Gabriel Makhlouf, membru al consiliului guvernator al BCE, potrivit Bloomberg.

Oficialul s-a alăturat unui număr în creştere de membri al consiliului guvernator în a sugera că achiziţiile de obligaţiuni ar trebui încheiate luna viitoare sau în iulie, un pas care ar pregăti terenul pentru o primă majorare de dobânzi din mai mult de un deceniu.

Un număr în creştere de membri îmbrăţişează de asemenea ideea de a împinge dobânzile peste zero în 2022.

Banca centrală americană şi-a majorat dobânda de referinţă în această lună cu o jumătate de punct procentual pentru prima dată din 2000, trimiţând un semnal puternic că intenţionează să opereze o majorare similară în următoarele două şedinţe, notează Financial Times.

Jay Powell a declarat că Fed-ul va continua înăsprirea politicii monetare până când va vedea dovezi „clare şi convingătoare“ că inflaţia revine către ţinta de 2% a băncii. Guvernatorul Fed a reafirmat angajamentul băncii de îmblânzire a presiunilor inflaţioniste, spunând că restabilirea stabilităţii preţurilor este esenţială pentru buna funcţionare a economiei şi angajându-se să majoreze dobânzile până la un nivel care va constrânge activ cererea dacă acest lucru va fi necesar.

Fed ar putea lua în considerare o a patra majorare cu o jumătate de punct în septembrie dacă inflaţia nu se va modera semnificativ până atunci. Powell a declarat că banca nu va ezita nicidecum să urce dobânzile peste nivelul neutru, deşi acesta a reiterat că oficialii nu ştiu sigur unde se situează acest nivel.

În Marea Britanie, scăderea recentă a ratei şomajului va complica şi mai mult eforturile Băncii Angliei de îmblânzire a inflaţiei.

Cu inflaţia situându-se la 9% în aprilie, comitetul de politică monetară al Băncii Angliei a semnalat că este pregătit să majoreze dobânzile pentru a aduce preţurile sub control.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO