Business Internaţional

Criza din Spania alimentează o economie de barter înfloritoare

Criza din Spania alimentează o economie de barter înfloritoare

Reducerea veniturilor încurajează schimburile de tip barter în Spania şi comerţul second-hand

Autor: Andreea Mindrila

27.02.2012, 00:00 729

Dar spre deosebire de alţi retaileri, când îşi vinde produsele ea nu încasea­ză bani. Afacerea este par­te a unei economii de bar­ter cu bunuri şi servicii care se dez­voltă tot mai mult pe măsură ce ţara se scu­fundă în recesiune, iar rata şoma­ju­lui, deja cea mai mare din UE, continuă să crească, scrie Thomson Reuters.

În încercarea de a găsi noi moda­li­tăţi de a supravieţui, magazinele din două oraşe au început să accepte din nou fosta monedă, peseta, ceea ce-i încura­jea­ză pe oameni care locuiesc şi la dis­tan­ţe foarte mari să cotrobăie prin dula­puri şi sertare pentru a găsi bancnote pe care credeau că nu le vor mai folosi niciodată.

"Când am deschis afacerea, în de­cem­brie 2010, Spania era deja în criză. La început, oamenii nu acceptau foarte uşor că tot ceea ce schimbam era second-hand, dar acum înţeleg situaţia", spune Scena.

"Sesam, deschide-te! - ne-a plăcut ide­ea unui nume care sugerează peştera cu comori a lui Ali Baba", are 20 de cli­en­ţi pe zi care schimbă bunuri pe punc­te­le pe care le-au obţinut pentru că au adus obiecte personale şi au plătit o mică taxă de abonare. De asemenea, oa­me­nii pot cumpăra puncte folosind şi mo­neda euro, "dar punctele costă mai mult în acest mod pentru că vrem să încurajăm barterul."

Ca proprietar de magazin, Scena este o excepţie într-o economie alter­na­ti­vă mică, dar care capătă proporţii tot mai mari, susţinută în principal de foarte multe website-uri, care oferă platforme pentru schimbul de bunuri şi produse va­riate, de la cursuri de limbi străine şi plim­barea câinilor până la mobilă şi au­to­turisme. A fost încurajat şi discount-ul pe piaţa de proprietăţi rezidenţiale, care s-a prăbuşit în 2007 când bula imo­biliară s-a spart, împovărând băncile cu foarte multe credite toxice, ceea ce a fă­cut instituţiile de credit mai reticente în a acorda credite ipotecare noilor clienţi.

Sabino Liebana, a cărui companie vinde online imprimante şi accesorii spe­cifice, face parte din comunitatea bar­te­ru­lui business-to-business care se dez­vol­tă tot mai mult. În 2010, el a plătit chi­ria de 600 de euro pe lună pentru ma­ga­zinul său din Madrid cu produse, nu cu bani.

"În principal au fost imprimante şi câteva computere. Proprietarul mi-a închiriat la acelaşi preţ pe care îl solicita şi celorlalţi chiriaşi. I-am dat produsele cu un anumit discount, dar niciodată sub preţul de cumpărare", spune Liebana.

"Din cauza problemelor de lichi­di­tate, cred că barterul va fi folosit de tot mai multe firme, în special de cele din in­dustria serviciilor", spune acesta, adău­gând că mai bine nu precizează cât profit a realizat anul trecut la o cifră se afaceri de 500.000 de euro.

Fondat în Spania în anul 2001, site-ul acambiode.com acoperă aproape toate ţările vorbitoare de limba spanio­lă, dar şi Italia şi Portugalia. La nivel mon­dial are 310.000 clienţi, în principal fir­me mici sau profesionişti din acest do­me­niu de activitate, spune directorul Jaime Martinez. Site-ul s-a dezvoltat ra­pid când criza financiară a lovit econo­mia în 2008, şi acum creşte din nou, Merti­nez estimând că tot mai multe fir­me vor încerca să-şi gestioneze cheltu­ie­lile sub formă de numerar pentru a se menţine în activitate.

"În Spania, această activitate este mult mai intensă decât în anii anteriori. Barterul este o altă modalitate de a-ţi finanţa achiziţiile dacă ai probleme de lichiditate, ceea ce înseamnă că îţi poţi folosi numerarul pentru chestiuni mai urgente", spune el.

Barterul pune probleme fiscului

O problemă pentru guvern este cum să urmărească toate tranzacţiile efec­tua­te sub formă de barter. Fiscul spaniol nu a putut stabili cu claritate modul în care sunt calculate impozitele pentru tran­zac­ţiile efectuate sub formă de barter, dar a confirmat că toate aceste tranzacţii sunt impozabile. Martinez de la acambiode.com spune că toate tran­zacţi­ile interne şi internaţionale au fost su­puse impozitării, aşa cum s-ar fi în­tâm­plat dacă s-ar fi derulat sub formă de numerar. Dar vicepreşedintele sin­di­ca­tu­lui inspectorilor fiscali Gestha, Jose Maria Mollinedo a admis că economia sub formă de barter "este o piaţă total opa­că, imposibil de monitorizat".

În Spania, este greu să nu vezi sem­ne­le dificultăţilor de finanţare. De la ju­mă­tatea lunii ianuarie, şase - şapte com­pa­nii listate la bursă au anunţat că încear­că să-şi refinanţeze datoriile sau să stabilească noi termene de rambur­sa­re. Dintre acestea fac parte şi dezvol­ta­to­rul de proprietăţi comerciale Inmobi­lia­ria Colonial şi dezvoltatorul imobi­liar Quabit, ambele firme fiind supravie­ţu­i­toarele prăbuşirii preţurilor pro­prie­tă­ţilor, ale căror preţuri au scăzut cu 29% în ultimii patru ani, potrivit datelor din industrie.

Peseta, readusă la viaţă

Salvaterra de Mino, un oraş în nord-ves­tul Spaniei, a atras clienţii de la 100 km când a iniţiat "operaţiunea peseta" în luna octombrie. Aproape 50 de firme lo­cale s-au înscris în această iniţiativă, iar oraşul a colectat echi­valentul a 12.000 de euro din vechea mone­dă pe care i-a schimbat la bancă.

În Spania, echivalentul a 1,7 mld. eu­ro în vechea monedă a rămas în cir­cu­laţie, potrivit băncii centrale, care a anun­ţat că nu intenţionează să limiteze va­li­ditatea pesetei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO