Business Internaţional

Criza fortei de munca pune in pericol cresterea economica a tarilor din Europa de Est

09.04.2008, 15:37 17

Companiile care au fost atrase catre tarile fost comuniste din Europa de Est de promisiunea unei forte de munca ieftine si numeroase se confrunta acum cu o criza de muncitori, in conditiile in care accelerarea cresterii economice impinge salariile in sus, iar deschiderea granitelor incurajeaza emigrarea.
In aceste conditii, unele companii se bazeaza din ce in ce mai mult pe automatizare, in timp ce altele cauta forta de munca peste granita sau chiar parasesc regiunea, scrie Bloomberg.
"Asistam deja la o crestere a salariilor, astfel incat avantajele noastre scad", declara Danuta Huebner, comisar al UE pe politica regionala.
Accelerarea inflatiei ar putea face ca boom-ul bazat pe investitii al Europei de Est sa fie intrerupt brusc, cu consecinte negative, avertizeaza Fondul Monetar International si firma Standard & Poor's.
In conditiile in care majorarea costurilor determina companiile straine sa caute alte locatii, guvernele se confrunta cu o scadere a veniturilor din taxe si a castigurilor din exporturi de care acestea au nevoie pentru a tine sub control deficitele de cont curent si bugetar, o conditie pentru adoptarea euro.
"Aceste tari sunt din pacate intr-o pozitie extrem de vulnerabila", spune Thomas Mayer, economist-sef in cadrul Deutsche Bank din Londra.
Investitiile directe straine in cele zece noi membre ale UE din Europa de Est au totalizat 39,3 miliarde de euro (61,7 mld. dolari) anul trecut, in crestere cu 60% de la 24,5 miliarde de euro in anul 2000, conform Institute for International Economic Studies din Viena.
TPCA, joint-venture-ul Toyota-Peugeot aflat in apropiere de Praga, evidentiaza tensiunile generate de aceasta noua investitie. Pe langa cresterea cu peste 40% a salariului mediu din momentul aderarii Cehiei la UE in 2004, Cerny se confrunta in acelasi timp cu o criza de forta de munca, ceea ce inseamna ca nu poate recruta toti muncitorii de care are nevoie decat prin salarii mari.
"E dificil. Suntem in permanenta in cautare de muncitori", spune Cerny. Pentru muncitori calificati "ne gandim acum la Vietnam, cat si la Mongolia", spune el.
Economia ceha si cele ale majoritatii celorlalte tari din fostul bloc comunist au inregistrat in trimestrul patru un ritm de crestere de cateva ori mai rapid decat cel de 2,2% inregistrat de cei 15 membri ai UE care utilizeaza euro.
Slovacia a inregistrat cel mai rapid ritm anual de crestere, de 14,3%. Bulgaria, cea mai saraca membra a UE, si fostele state sovietice Letonia si Lituania au avut rate de crestere de peste 6 procente.
Cu patru ani in urma, "majoritatea economiilor nu se asteptau la o asemenea accelerare a cresterii", spune Katinka Barysch, din cadrul Centrului pentru Reforma Europeana din Londra. "Acestea erau mai constiente de faptul ca integrarea economica este un proces pe termen lung."
Cele mai "fierbinti" economii din regiune au si unele dintre cele mai ridicate rate ale inflatiei, in frunte cu Letonia, cu o rata de 16,7% in februarie.
Astfel de costuri l-au scos din afaceri pe Niels Larsen, un danez care a pus bazele Amber Furniture in Riga, Letonia. Compania sa, cel mai mare producator de mobila al tarii, a intrat in faliment la sfarsitul anului trecut.
Din 2001, salariul mediu lunar brut din Letonia a inregistrat o crestere de 139%. In acelasi timp, costurile cu lemnul au crescut, iar recrutarea de forta de munca ieftina a devenit aproape imposibila, a declarat Larsen.
"Letonia a devenit dintr-unul din cele mai ieftine locuri pentru business din estul Europei intr-unul din cele mai scumpe", declara el. "Pur si simplu nu am putut face fata."
In ciuda cresterii salariilor din regiune, muncitorii pleaca in cautare de salarii si mai mari in tarile vest-europene mai bogate ca Irlanda si Marea Britanie.
In Letonia, salariul mediu lunar brut de 403,9 lati (577 de euro) reprezinta doar o fractie din cei 2.915 euro din cele 15 tari euro, conform Eurostat, biroul de statistica al UE.
In Polonia, cu o populatie de aproape 39 de milioane de locuitori, aproximativ 1,5 milioane de oameni, in principal aflati la varste in care pot fi angajati, au plecat peste granite, conform Kristinei Iglicka-Okolska, profesor in cadrul Universitatii din Varsovia.
Unele companii, ca Toyota si Skoda Auto, divizia cu sediul in Cehia a Volkswagen, apeleaza la roboti pentru a trece peste criza fortei de munca si cresterea salariilor.
Flextronics International, unul din cei mai mari zece angajatori ai Ungariei, incearca de asemenea sa inlocuiasca muncitorii prin tehnologie, modernizand liniile de asamblare.
"Trebuie sa venim cu ceva sub dubla presiune a costurilor in crestere si a crizei fortei de munca", spune Peter Papp, director de resurse umane in cadrul diviziei ungare a producatorului de electronice cu sediul in Singapore.
Unele companii continua sa avanseze catre est in cautare de forta de munca mai ieftina. International Greetings cu sediul in Anglia a deschis o fabrica in statiunea maritima Liepaja, Letonia, in urma cu trei ani. Acum, compania a decis sa se relocheze in China, declara directorul general al companiei, David MacArthur, in martie.
Autoritatile locale din Lodz, Polonia, incearca sa preintampine un astfel de caz oferind facilitati incluzand scutiri de taxe pentru a tine muncitorii si companiile in tara, spune Jacek Rodwiewicz, responsabil de relatiile orasului cu investitorii straini.
Cu numai cativa ani in urma "germanii se temeau ca firmele se vor indrepta catre Romania", spune Huebner. Acum, "polonezii se tem ca firmele se vor reloca in Ucraina, Belarus sau alte tari din est".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO