Business Internaţional

Criza ipotecara face victime si in clasa de mijloc din SUA

14.09.2007, 14:58 17

Americanii Tammi si Charles Eggleeston nu si-au asumat niciodata vreun risc, nu au imprumutat niciodata mai multi bani decat ar fi putut sa dea inapoi si niciodata nu au intarziat cu plata ratei pentu locuinta dintr-o suburbie a Cleveland-ului. Cu toate acestea, colapsul pietei ipotecare i-a afectat si pe ei, scrie International Herald Tribune.
In ultimele 18 luni, cei doi au vazut cum una dupa alta, casele de pe Gardenview Drive, strada pe care Tammi si Charles stau, au fost evacuate si scoase la vanzare de catre banci. Cu toate ca in continuare casele arata mai ingrijite decat cele din centrul orasului, cei doi sunt de parere ca Maple Heights, cartierul in care locuiesc, nu mai este sigur si nici nu mai au convingerea pe care o aveau acum zece ani ca este locul ideal pentru cresterea celor doua gemene ale lor, Sydney si Shelby.
In mai bine de sase saptamani de cand s-au hotarat sa scoata casa la vanzare, cei doi n-au primit nicio oferta si cu toate ca au scazut pretul de la 109.000 de dolari la 99.000 de dolari, nimeni nu s-a aratat interesat.
"Intru in panica de fiecare data cand ajung pe strada si mai vad un anunt 'casa de vanzare'", a declarat Tammi, aratand spre anuntul din fata casei. "Multi dintre cei de pe strada nu au mai putut plati ratele si au plecat pur si simplu. Exista o competitie pentru a vinde, ceea ce e de-a dreptul ridicol", a incheiat ea.
Aceasta este o scena tot mai intalnita in numeroase orase din Statele Unite, de vreme ce multe credite ipotecare au fost contractate de persoane care nu au mai putut sa-si plateasca ratele, multi dintre acestia neavand nici macar o sursa de venit stabila.
Ceea ce la inceput a fost o problema care s-a resimtit cel mai tare in sectorul economic, treptat aceasta problema s-a transformat intr-un fenomen national. Anul trecut s-au inregistrat aproximativ 1,2 milioane de evacuari, ceea ce reprezinta o crestere cu peste 42% fata de anul anterior, conform unui sondaj efectuat de RealtyTrac.
In ritmul actual, RealtyTrac estimeaza ca numarul de evacuari cauzate din imposibilitate de plata va ajunge pana la sfarsitul anului la 2 milioane.
Analistii sunt de parere ca aceasta problema se va extinde si mai mult. Deja a inceput sa afecteze comunitatile din clasa mijlocie precum Maple Heights, unde aproximativ 10% din case - respectiv 910 proprietati - au fost sechestrate de catre banci in mai putin de doi ani.
Statul cel mai grav afectat de criza ipotecara din Statele Unite este Ohio, conform unui studiu efectuat de Mortgage Bankers Association. In districtul Cuyahoga, care include si orasul Cleveland, precum si suburbiile acestuia, peste 30% din numarul celor care au contractat credite ipotecare urmeaza sa fie evacuati sau sunt in imposibilitate de plata, a declarat Jim Rokakis, ministrul de finante al districtului. "Cu atatea case neocupate, se ridica un foarte mare semn de intrebare in legatura cu sumele colectate din impozitare", a declarat Michael Slocum, directorul fianciar al Maple Heights.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO