Business Internaţional

Criza Parmalat se intinde pana in Brazilia

08.01.2004, 00:00 25



Micii producatori de lactate din Brazilia s-au intalnit ieri cu reprezentantii guvernului pentru a discuta despre criza care se prefigureaza pe fondul scandalului in care este implicat Parmalat, grupul italian din industria alimentara.



Deja Parmalat Brasil, subsidiara braziliana a grupului italian, si-a redus comenzile pentru achizitionarea laptelui cu pana la 30%, portivit declaratiilor fermierilor din nord-estul tarii, iar platile catre unii furnizori au fost amanate. Parmalat Brasil, care aduce 10% din veniturile totale ale grupului italian, datoreaza sute de mii de dolari producatorilor pentru laptele achizitionat de la inceputul lunii noiembrie.



Pamalat este al doilea cumparator de lapte proaspat din Brazilia, achizitionand un sfert din tot laptele produs aici.



Producatorii din regiunea central-vestica Goias spun ca efectele deja se vad: pretul laptelui s-a diminuat fata de luna trecuta, de la 16 la 15 centi americani pe litru. Cea mai mare temere a acestora este ca nu vor mai reusi sa-si mai plateasca datoriile si ca vor intra in faliment.



Brazilia, cea mai mare economie din America de Sud, este al cincilea producator de lapte din lume.



Saptamana trecuta, Parmalat a platit o treime din datoria de aproximativ 800.000 de dolari pe care o avea catre un grup de cooperative pentru laptele furnizat de acestea in prima jumatate a lunii noiembrie.



Ministrul brazilian al agriculturii, Roberto Rodriguez, a declarat ca guvernul analizeaza mai multe masuri care ar putea fi luate, de la linii de credit pana la garantarea achizitiei laptelui de la producatorii care pana acum isi vindeau produsele catre Parmalat Brasil.



Rodrigues a anuntat ca guvernul nu a fost de acord cu acordarea vreunui credit subsidiarei Parmalat.



The Wall Street Journal Europe relateaza ca prabusirea companiei italiene va avea repercusiuni serioase si asupra altor state sud-americane. America de Sud aduce aproximativ un sfert din cifra de afaceri anuala a Parmalat. In acelasi timp, Parmalat este primul producator de lapte praf din Venezuela.



Grupul italian a fost declarat insolvabil la sfarsitul lunii decembrie a anului 2003. Procurorii italieni incearca sa dea de urma a aproximativ 10 miliarde de euro disparuti din conturile companiei.



Pe langa autoritatile italiene si cele americane, si unele institutii braziliene au inceput o ancheta privind operatiunile Parmalat din aceasta tara. Unul din directorii executivi, care si-a pastrat anonimatul, a declarat ca expansiunea agresiva de la sfarsitul anilor '70 in America Latina a mascat unele probleme aparute la divizia braziliana, care au dus apoi la frauda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO