Business Internaţional

Criza subprime nu ocoleste nici Societe Generale

08.11.2007, 19:58 14

Profitul net al bancii a scazut pana la 1,12 miliarde de euro de la 1,27 miliarde de euro, nivel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Castigurile s-au situat sub media estimarilor a zece analisti intervievati de Bloomberg, ce indica 1,16 miliarde de euro, scrie Bloomberg.
SocGen a inregistrat reduceri ale valorii contabile a investitiilor si pierderi in valoare de 375 de milioane de euro generate de criza pietelor de credit. In ultimele patru luni, pe fondul acestei crize, cei mai mari creditori si firme de servicii financiare din lume au fost nevoite sa realizeze reduceri ale valorii contabile a investitiilor in valoare de peste 40 de miliarde de dolari (27,5 mld. euro).
"Trimestrul al treilea a fost marcat de criza financiara declansata de deteriorarea sectorului american al creditelor ipotecare", au declarat oficialii bancii franceze. "Desi se inregistreaza o imbunatatire treptata, conditiile pietei nu au revenit la normal."
SocGen si-a bazat operatiunile de reducere a valorii contabile pe un scenariu ce plaseaza pierderile totale suferite de industrie in urma crizei sectorului creditelor subprime la 200 de miliarde de dolari.
Actiunile bancii franceze au inregistrat o scadere de 17% in acest an, ceea ce plaseaza valoarea creditorului la 49,6 miliarde de euro. BNP Paribas, cea mai mare banca a Frantei, a consemnat o scadere de 14% a valorii actiunilor.
Castigurile diviziilor de operatiuni bancare corporate si de investitii s-au aflat in scadere cu 41%, atingand 310 milioane de euro, de la 523 de milioane de euro, nivel inregistrat in perioada similara a anului trecut.
Veniturile obtinute din tranzactii cu instrumente cu venit fix si tranzactii monetare au scazut cu 79%, pana la 105 milioane de euro, pe fondul unor reduceri ale valorii contabile si pierderi de 277 de milioane de euro.
Veniturile din finantare si servicii de consultanta au inregistrat o scadere de aproximativ 10%, pana la 375 de milioane de euro, dupa ce banca franceza si-a asumat o pierdere de 98 mil. euro legata de valoarea unor datorii cu rating speculativ in valoare de 2 miliarde de euro.
Impactul pierderilor din tranzactii cu instrumente cu venit fix a fost redus in urma inregistrarii unei cresteri de 67 de procente a veniturilor din vanzarea de derivate pe titluri de proprietate.
Provizioanele pentru credite neperformante au fost majorate cu 69%, pana la 226 de milioane de euro. Grupul si-a redus activele riscante din cadrul diviziei de operatiuni bancare corporate si de investitii cu 2,6% in trimestrul al treilea. Un indice care estimeaza cat ar putea pierde aceasta divizie intr-o singura zi de tranzactionare a avansat pana la 47,9 milioane de euro, de la 40,8 milioane de euro in trimestrul doi.
Profitul obtinut din operatiunile de consumer banking a avansat cu 6,4% in Franta, pana la 346 de milioane de euro, urcand cu 43%, pana la 172 de milioane de euro in afara Frantei.
Societe Generale si-a accelerat expansiunea pe piete emergente, creand retele de unitati in tari ca Romania, Ghana si Cehia.
"Rezultatele inregistrate de grup scot in evidenta calitatea operatiunilor si robustetea portofoliului de activitati alcatuit in ultimii ani", a declarat Daniel Bouton, presedintele SocGen.
Creditorul, cu sediul la Paris, si-a reiterat tintele privitoare la crestere si profit pentru acest an si urmatorul an. Astfel, SocGen se asteapta la ROE de 20% in 2007 si 2008 "in cazul in care nu se va inregistra o deteriorare semnificativa a mediului macroeconomic sau o adancire a crizei", au declarat oficialii bancii franceze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO