Business Internaţional

Croaţia este cu un pas în Uniunea Europeană. Vedeţi aici când poate deveni membră

Croaţia este cu un pas în UE

Autor: Catalina Apostoiu

23.05.2011, 23:36 1057

Croaţia este pe ultima sută de metri cu negocierile privindaderarea la Uniunea Europeană (UE), acestea urmând să fiefinalizate până la sfârşitul lunii iunie.
"Există şansa finalizării discuţiilor de aderare până la sfârşitulpreşedinţiei ungare a UE", a declarat ministrul ungar al afacerilorexterne Janos Martonyi, citat de Bloomberg. "Discuţiile sunt peultima sută de metri, care necesită eforturi speciale din parteatuturor."

În plus, Croaţia urma să fie anunţată ieri-seară că poate devenicea de-a 28-a membră a Uniunii Europene pe 1 iulie 2013 în cadrulunui dineu al miniştrilor de externe, într-un gest de încredereacordat primului-ministru reformist al ţării, scrie TheTelegraph.

Jadranka Kosor, primul-ministru croat, a pledat pentru specificareaunei date de aderare până în luna iunie ca gest de marcare a celeide-a 20-a aniversări a independenţei ţării de fostaIugoslavie.

De la preluarea poziţiei de prim-ministru în 2009, Kosor, un fostreporter al BBC, a depus eforturi de combatere a corupţiei şi s-aoferit să soluţioneze problema judecării crimelor de război dinrăzboaiele din Balcani.

Croaţia se bucură de un sprijin solid din partea Austriei şiGermaniei în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Euro­peană, însăa fost nevoită să depăşească rezervele exprimate de Marea Britanie,Franţa şi Olanda, care au impus Zagre­bului cele mai dure condiţiide aderare la UE. Diplomaţii sunt convinşi că vor fi imple­men­tateunele concesii.

Croaţia va fi cel de-al doi­lea stat fost iugoslav, du­pă Slovenia,şi primul parti­cipant la războiul din Bal­cani care aderă laUniunea Europeană.
Potrivit primului-mi­nistru croat, eforturile gu­ver­nului ţării dea relansa economia prin intermediul investiţiilor "încep să dearoade" şi nu există niciun mo­tiv pentru revizuirea esti­­mărilorde creştere eco­no­­mică, scrie Bloomberg.

Produsul Intern Brut al Croaţiei ar putea înregistra o creştere de1,5% în acest an, a declarat Kosor, reite­rându-şi estimareaante­rioară. Proiecţia acesteia referitoare la un deficit bugetarde 4,3% din PIB pe acest an rămâne de ase­menea neschimbată.

Guvernatorul băncii centrale croate Zeljko Rohatinski a anticipatde asemenea că ţara sa se află doar la începutul unui "procesîndelungat, lent" de redresare, iar economia acesteia ar puteaavansa cu numai un procent în acest an. Croaţia se află înrecesiune din 2008, economia ţării contractându-se cu 1,4% anultrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO