Business Internaţional

Cu ochii pe indicatorii de consum

14.08.2001, 00:00 16



Statisticile privind nivelul consumului vor retine atentia pietelor financiare in saptamana viitoare, atat in SUA, cat si in Europa, informeaza agentiil einternationale de presaa preluate de Mediafax.

Rezerva Federala din San Francisco a evidentiat, in raportul pentru lunile iunie si iulie, ca deteriorarea observata de mai multe luni in sectorul productiei a inceput sa se extinda si in alte sectoare ale economiei americane.

In Statele Unite, sunt asteptate statistici privind vanzarile cu amanuntul si productia industriala din luna iulie, nivelul inflatiei si al salariilor reale, indicele mediului de afaceri al Rezervei Federale din Philadelphie si indicele increderii consumatorilor al Universitatii din Michigan.

Pentru vanzarile cu amanuntul, se asteapta o scadere de 0,2% in ansamblu si o crestere de 0,1% fara cele de automobile, dupa o crestere cu 0,2%, respectiv o scadere cu 0,2% in luna iunie.

"Aceste cifre sunt extrem de importante. Se pariaza pe ideea ca economia va fi salvata de consum", a apreciat Ian Douglas din cadrul UBS Warburg.

De asemenea, se estimeaza ca productia industriala va inregistra un declin de 0,2%, dupa cel de 0,7% din luna precedenta.

In Europa, ultimul raport lunar al Bancii Centrale Europene (BCE) a permis aparitia unor speculatii in legatura cu o eventuala reducere a principalelor dobanzi.

Desi a reafirmat ca nivelul actual al ratelor dobanzilor este adaptat obiectivului de mentinere a stabilitatii preturilor, BCE a recunoscut ca perspectivele de crestere din semestrul al doilea sunt incerte.

Ca urmare, o parte din economisti anticipeaza o reducere cu 0,25% a ratei de refinantare, aflata in prezent la 4,50%, cu ocazia reunirii consiliului de guvernatori al BCE, la 30 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO