Business Internaţional

Cum a fost Peter Wuffli tras la raspundere pentru problemele UBS

19.07.2007, 19:01 23

Cand a ajuns in Valencia, presedintele UBS Marcel Ospel intentiona sa participe la un spectacol de calitate cu ambarcatiuni.
Echipa elvetiana din Cupa Americii isi apara titlul in cea mai prestigioasa competitie, si fiind unul din cei mai importanti sponsori ai echipei Alinghi, oficiali UBS isi manifestau sustinerea fata de echipa, scrie Financial Times.
Dar Ospel avea alte planuri pentru aceasta vizita. Tot la Valencia aveau sa aiba loc o serie de intalniri la nivel inalt intre directorii UBS si consiliul director, al carui presedinte este Ospel.
Cu cateva ore inainte, Peter Wuffli, directorul executiv al UBS si mana dreapta a lui Ospel pentru ultimii patru ani si jumatate, fusese dat afara.
Anuntul concedierii lui Wuffli, facut tarziu in noapte, i-a socat atat pe cei din cadul companiei, cat si pe cei din afara acesteia. De asemenea, a fost o surpriza si pentru Wuffli, care doar cu cateva saptamani in urma anuntase ca nu intentioneaza sa paraseasca in viitorul apropiat compania.
Cu toate acestea, oficialii UBS au declarat ca Wuffli a suportat consecintele pentru incurcaturile recente ale companiei.
Una dintre acestea fiind Dilon Read Capital Management (DRCM), companie de top fondata de catre UBS in urma cu doi ani, care a fost lichidata in mai dupa ce a suferit pierderi pe piata ipotecara americana.
Pierderea de aproape 123 de milioane de dolari suferita in ultima jumatate a anului este una minora pentru o banca ce se claseaza in topul primelor zece din lume.
Cu toate acestea, modul in care Wuffli a gestionat activitatea DRCM se pare ca a ridicat in randul directorilor, printre care si Ospel, intrebarea daca el inca mai este omul potrivit. Explicatia oficiala, dupa cum a declarat Ospel, a fost ca el dorea ca Wuffli sa-i succeada lui ca presedinte al consiliului director, insa Wuffli s-a opus categoric.
In schimb, a mai adaugat Ospel, consiliul director i-a cerut sa nu renunte la functie pentru cel putin inca trei ani de la exprirarea termenului prevazut in contract actual.
"Au luat aceasta hotarare pentru ca asa le este cel mai convenabil", a continuat Ospel, precizand ca decizia a fost luata in unanimitate. "Au dreptul de a-si alege ce presedinte vor", a incheiat el.
Totusi, analistii sunt de parere ca Ospel, care a condus UBS pentru mai bine de un deceniu, nu ar fi putut fi provocat de catre propriul consiliu director. "Ideea ca lui Ospel i s-ar fi putut spune orice este complet falsa", a declarat unul dintre fostii directori ai UBS. "Acestia vor face orice le spune Ospel."
De fapt, se pare ca si Ospel avea aceleasi ingrijorari ca si membrii consiliului director.
In sedinta premergatoare concedierii lui Wuffli, Ospel a declarat ca este perfect de acord cu decizia lui Wuffli, in ceea ce priveste strategia UBS, dar nu este de acord cu modul in care vrea sa o puna in aplicare. Pentru cei din afara bancii, aceasta brusca eliminare a lui Wuffli aminteste de alte episoade din istoria UBS, cand Ospel a recastigat in mod dramatic conducerea bancii.
Intr-adevar, predecesorul lui Wuffli, Luqman Arnold, a fost inlaturat in iarna lui 2001 in urma unei neintelegeri cu Ospel, care luase hotararea sa retraga compania din actionariatul companiei aeriene Swissair.
Cu toate ca bancherii au aratat ceva compasiune pentru concedierea prematura a lui Wuffli, acestia sunt de parere ca un asemenea eveniment era necesar.
Wuffli, un fost consultant al McKinsey, a fost apreciat pentru strategia pe termen lung. Insa, multi au fost de parere ca ii lipseste calitatea de a impulsiona investitiile in domeniul bancar, domeniu care in ultima perioada ramasese in urma.
De asemenea si modul in care a creat si condus DRCM, in care UBS a ajutat la formarea unei tinere echipe de economisti, in frunte cu John Costas, fost director executiv al departamentului de investitii bancare, dar pe care Wuffli a fost incapabil s-o pastreze.
Aceasta i-a deranjat pe alti directori executivi din cadrul aceluiasi departament care au avut impresia ca UBS este raspunzatoare pentru modul in care investitiile bancare sunt tratate.
Wuffli a fost cel care a creat DRCM in cadrul UBS si din acest motiv a fost considerat si cel vinovat de esecul acesteia.
Directorii UBS au mai delcarat ca, in ciuda socului pe care managementul UBS l-a suferit, compania a ramas fidela aceleiasi triple strategii: investitiile bancare, serviciile bancare private si mangementul averilor.
Cu toate ca Marcel Rohner, noul director executiv, este asociat cu serviciile bancare private, el a petrecut o buna perioada din cariera sa si in domeniul investitiilor bancare.
De asemenea oficialii bancii au declarat ca plecarea lui Wuffli din conducerea acesteia nu va afecta in niciun fel performanta bancii.
In trecut, analistii au observat contrastul intre obsesia UBS pentru disciplina si schimbarile dramatice care au loc in mangementul companiei.
Unii dintre acestia, printre care si Wuffli, au crezut ca nu va mai fi cazul unor asemenea scene, dar atata timp cat Ospel ramane presedinte UBS, acesta va continua sa surprinda.

Cum a condus Wuffli la UBS
Decembrie 2001: Peter Wuffli a fost numit presedinte al consiliului de conducere al UBS in urma concedierii lui Luqman Arnold.
Iulie 2005: UBS creeaza o noua companie: Dilon Read Capital Management.
Decembrie 2005: Marchel Rohner este numit director adjunct al UBS.
Februarie 2007: UBS sesizeaza o crestere foarte mare a cheltuielilor in cadrul diviziei DRCM.
Martie 2007: Ken Moelis, presedintele diviziei de investitii a UBS paraseste UBS.
Iunie 2007: Directorii executivi si cei ai consiliului de administratie se intalnesc la Valencia, unde UBS sponsorizeaza echipa elevetiana Alinghi in competitia Cupa Americii.
Iulie 2007: Peter Wuffli este demis. Marcel Rohner devine noul director executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO