Business Internaţional

Cum au acoperit mass-media americane turbulenţele din august

Cum au acoperit massmedia americană turbulenţele din august

În august s-au ras patru mii de miliarde de pe pieţele lumii. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

01.09.2011, 00:04 583

Făcând un inventar al modului în care media au acoperit evenimentele din această lună, marcate de retrogradarea ratingului de top al SUA de către agenţia de evaluare financiară S&P din cauza datoriilor mari ale ţării, iese în evidenţă tendinţa WSJ de a minimaliza importanţa reducerii calificativului şi insistenţa acestuia pe o presupusă eroare în calculele S&P.

În schimb, publicaţia pune accent pe problemele cu care care europenii se confruntă pentru a ieşi din criza datoriilor şi pe faptul că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, riscă să piardă controlul coaliţiei de guvernământ. De altfel, într-un articol recent, publicaţia sugerează că un default al Greciei este iminent, ceea ce ar avea consecinţe "brutale" pentru investitori.

WSJ arată că insistenţa Finlandei pentru garanţii în schimbul participării la ajutarea statului elen ameninţă mecanismul de ajutor al zonei euro FESF, fără de care Grecia va intra în faliment. "Un default va lovi băncile europene, deja fragile", scrie WSJ în articolul intitulat "Opţiuni pentru UE: salvează Grecia sau salvează băncile". Bloomberg s-a remarcat printr-o analiză în care arată că investitorii "retrogradează" S&P cumpărând obligaţiuni americane, deşi agenţia a revizuit în scădere ratingul SUA.

De asemenea, Bloomberg pare că insistă pe neînţelegerile dintre europeni referitoare la modul de salvare a Greciei. Într-o analiză de marţi agenţia susţine că cererea de garanţii de către Finlanda lasă UE doar două posibilităţi, de a accepta pretenţiile finlandeze, caz în care planul de salvare a Greciei riscă să cadă, sau acceptă cererea ajutând astfel să vină la putere euroscepticii finlandezi care au respins până în prezent planurile de bailout.

Publicaţia britanică The Telegraph se remarcă prin titlurile extrem de pesimiste prin care abordează în general problemele.

"Temeri despre o nouă recesiune în Vest, în timp ce încrederea se prăbuşeşte", este titlul unui articol publicat marţi. De altfel, tot o publicaţie britanică, Daily Mail, a lansat printr-un articol recunoscut ulterior ca fiind bazat pe informaţii fictive zvonuri că banca franceză Societe Generale şi cea italiană UniCredit sunt în pragul falimentului. Aceste zvonuri au dus luna aceasta la prăbuşirea burselor şi a acţiunilor băncilor europene în special.

În Franţa principalele publicaţii, Les Echos, Le Figaro, Le Monde, par că se feresc să facă comentarii apocaliptice, rezumându-se la a scoate în faţă ştiri, reportaje, explicaţii şi interviuri, precum cel cu Laurence Parisot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO