Business Internaţional

Cum să fii următorul Steve Jobs

Cum să fii următorul Steve Jobs

Autor: Octavian Calei

15.09.2012, 19:24 1089

Simon North, consultant în carieră profesională, a prezentat pentru Forbes 10 principii extrase din viaţa profesională a legendei americane Steve Jobs, regretatul şef al companiei Apple.

La un an după moartea sa de cancer pancreatic, Jobs a devenit o sursă de fascinaţie continuă. Biografia scrisă de Walter Isaacson a rămas şi acum un bestseller. Fostul şef Apple a fost un exemplar om de afaceri, cât şi un vizionar, în acelaşi timp.

"Reţeta" succesului lui Steve Jobs poate fi adoptată observând cariera sa. Adoptând unele dintre comportamentele sale, putem atinge potenţialul maxim.

1. Fii deschis(ă) inovaţiei

Jobs a intuit potenţialul mouse-ului şi l-a adoptat imediat la primul calculator Apple, ceea ce a constituit un succes pentru companie.

2. Nu exclude varianta revenirii

Jobs a părăsit la un moment dat compania Apple, dar s-a întors înapoi după câţiva ani, transformând compania dintr-una falimentară în cea mai profitabilă firmă din lume.

3. Acordă atenţie esteticului

Designul atrăgător al produselor Apple a fost preocuparea principală a lui Jobs. Dispozitivele companiei americane reuşesc să creeze o legătură emoţională cu utilizatorii care îndrăgesc produsele la prima vedere, până şi ambalajele sunt atrăgătoare.

4. Rămâi dedicat(ă) domeniului tău profesional

De-a lungul carierei sale, Jobs a rămas în domeniul produselor electronice. Companiile înfiinţate în perioada absenţei sale de la Apple au avut acelaşi specific (NeXT Computer şi Pixar).

5. Găseşte un partener puternic

Steve Wozniac a fost partenerul lui Jobs în crearea companiei multimiliardare. Wozniac era mai introvert şi "tocilar", în timp ce Jobs era omul din faţă. Găseşte partenerul potrivit şi recunoaşte puterea diferenţelor care se completează într-o relaţie.

6. Găseşte-ţi un model

Steve Jobs l-a admirat pe Edwin Land, co-fondatorul Polaroid. Când cei doi s-au întâlnit, au realizat că aveau multe în comun. Ia-ţi ca model un profesionist cu care ai lucruri în comun şi gândeşte-te cum ar putea aceste similarităţi să-ţi inspire cariera.

7. Să faci ceea ce-ţi place

Găseşte-ţi o ocupaţie care este distractivă pentru tine şi profitabilă.
"Singura modalitate de a face o treabă grozavă este să-ţi placă ceea ce faci", spunea Jobs.

8. Să fii o persoană profesională

Jobs era preocupat de imaginea sa fie la muncă, fie în timpul liber. Gândeşte-te cum ai vrea să fii perceput(ă) de către cei din jur. Nu încerca să schimbi ceea ce eşti, ci în schimb, prezintă-te în cel mai bun mod posibil. Poţi face acest lucru cel mai eficient atunci când te cunoşti pe tine însuţi şi pe audienţa ta.

9. Simpatizează cu clienţii

Fostul CEO Apple ştia cât de important este să ai o legătură cu publicul. Orice ai încerca să vinzi, este important să comunici cu clienţii într-un fel în care să ştie că împărtăşeşti aceleaşi sentimente cu ei.

10. Nu te îngrijora

Fondatorul Apple a avut destule probleme în carieră, ca şi oricare alt om de afaceri de succes. Asta l-a făcut să reflecteze asupra poverii succesului, în comparaţie cu simplitatea începătorului. Cariera ta n-ar trebui să devină o povară. Într-o lume ideală, poţi avea succes fără a-ţi pierde "scânteia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO