Business Internaţional

Cursa castigatoare a dolarului cu euro si yenul continua

07.11.2005, 16:19 15

Dolarul a atins sambata un nivel maxim - 1,18 dolari/euro - pentru ultimele 18 luni fata de moneda europeana, dupa ce banca centrala americana (Fed) a majorat rata dobanzii de referinta la 4%, scrie Bloomberg.

In plus, reprezentantii Fed au declarat ca vor creste in continuare rata. Moneda americana a atins un record de 26 de luni fata de yenul japonez, decizia Fed majorand avantajul dolarului fata de Japonia si de Europa.

Banca Centrala Europeana a mentinut rata dobanzii la un nivel constant de 2%, la care s-a aflat in ultimii doi ani, iar banca centrala a Japoniei a mentinut rata dobanzii de referinta aproape de zero, acelasi nivel din 2001.

"Perioada de apreciere a dolarului ar putea persista", crede Don Alexander, strateg la Citibank Private Bank.

"Cei care decid politica Fed nu dau nici un semn ca majorarea s-ar putea opri curand", spune Alexander, care analizeaza evolutia monedelor nationale.

Saptamana trecuta, dolarul s-a majorat cu 2,2% la 1,1811 dolari/euro. Moneda americana s-a apreciat cu 2,3 procente la 118,34 yeni/ dolar, cel mai mare nivel din august 2003.

Castigurile saptamanale fata de euro au fost un record din august, iar cele fata de yen sunt cele mai mari din luna iulie.

Dolarul a atins recordul saptamanal vineri, cand traderii au pariat ca un raport guvernamental in care s-a prezentat o evolutie sub asteptari a cresterii ratei angajarilor nu va clinti Fed de la cresterea ratei dobanzii de referinta.

"Nu cred ca oamenii sunt pregatiti sa parieze pe scaderea dolarului in prezent", spune Adrian Foster, strategist-sef la banca Dresdner Kleinwort Wasserstein din Londra.

"Trendul este unul al dobanzilor ridicate, iar piata a fost surprinsa de constanta cu care Fed a crescut nivelul ratelor pe parcursul anului", a continuat acesta.

Angajatorii americani au mai adaugat 56.000 de angajati pe nota de plata in octombrie, dupa o scadere cu 8.000 de posturi din luna precedenta.

Scaderea a fost revizuita, raportul initial estimand un declin de 35.000, conform Departamentului de Munca din Washington. Economistii asteptasera 120.000 de noi posturi.

Initial dolarul s-a depreciat dupa acest raport, pana cand investitorii s-au folosit de oportunitate pentru a cumpara dolari, estimand ca se va aprecia in acest an, castigand un avans de 14,7% fata de euro si de 15,3% fata de yen.

Moment propice

"Raportul a creat oportunitatea perfecta pentru achizitia de dolari", spune Michael Derks, strategist-sef la Arch Financial Products, un fond de hedgind din Londra.

"Fed va continua sa mearga pe acest drum, iar Banca Centrala Europeana este posibil sa majoreze rata de referinta in urmatoarele luni", a continuat acesta.

Scaderea yenului japonez s-a accentuat dupa ce oficialii bancii centrale au declarat ca nu sunt ingrijorati de declinul monedei si ca nu vor interveni prea curand pentru a pune capat situatiei, a spus Niels Christensen, strateg valutar la banca Societe Generale din Paris.

"Oficialii nu sunt foarte ingrijorati de deprecierea yenului, pentru ca aceasta contribuie la stoparea deflatiei si la stimularea exporturilor", a continuat acesta. "Este dificil de observat ce va stopa actualul trend de depreciere a yenului", spune el.

Ministrul de finante, Sadakazu Tanigaki, a spus ca "yenul evolueaza in aceeasi directie cu elementele fundamentale ale economiei". In plus el a declarat ca deflatia persista, in timp ce secretarul-sef al cabinetului Shinzo Abe a cerut bancii centrale sa mentina ratele aproape de zero.

Dolarul american s-a apreciat fata de euro dupa ce presedintele Fed Alan Greenspan a declarat ca evolutia economica ramane "ferma" la doua zile dupa ce banca centrala a majorat rata dobanzii de referinta pentru a douasprezecea oara consecutiv din iunie 2004.

Moneda americana a fost stimulata in aceeasi zi si de un raport in care se arata ca firmele de servicii s-au extins mai mult decat se asteptau economistii.

cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO