Business Internaţional

Datoria neta a Parmalat creste la 14 mdl. euro

27.01.2004, 00:00 18



Datoria neta a grupului italian de lactate Parmalat se ridica la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut la 14 miliarde de euro (17,59 mld. $), valoare de aproape de opt ori mai mare decat cea prezentata initial in conturile companiei, au afirmat surse din cadrul noii conduceri a Parmalat. Compania de audit PriceWaterhouseCoopers(PWC) - angajata la putin timp de la declansarea crizei pentru a verifica conturile companiei - a descoperit de asemenea ca veniturile si EBITDA (profit inainte de deducerea dobanzilor, deprecierii si amortizarii) au fost umflate artificial de carte fosta conducere.



Procurorii care investigheaza cazul anticipasera initial ca datoriile grupului s-ar putea afla in intervalul 10 -13 miliarde de euro. Fondatorul Parmalat, Calisto Tanzi, doi fosti directori financiari si doi auditori independenti se numara printre cele 11 persoane aflate sub custodia politiei.



In urma anuntului pretul obligatiunilor Parmalat cu scadenta in 2010 au pierdut inca 3 puncte procentuale, ajungand la 15,5% din valoarea nominala.



Datoria neta a grupului se ridica la 30 septembrie 2003 la 14,3 miliarde euro, cu toate ca fosta conducere trecuse in conturi numai 1,8 miliarde euro. Conform PWC, in primele noua luni ale anului trecut EBITDA se ridica la 121 de milioane de euro, desi documentele Parmalat indicau o suma de 651 de milioane de euro. De asemenea, in aceiasi perioada veniturile grupului au fost de numai 4 mil. euro, fata de 5,38 mil. calculati de initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO